Sobota, 20. dubna 2024

Ekologická zátěž po sklárnách v Lenoře zmizí

Ekologická zátěž po sklárnách v Lenoře zmizí
Česká inspekce životního prostředí uvolní půl miliónu korun na zahájení sanace, tři milióny dodá ministerstvo

Už zhruba za tři týdny zahájí specializovaná firma pod dohledem České inspekce životního prostředí (ČIŽP) likvidaci staré ekologické zátěže v areálu bývalých skláren v Lenoře na Prachaticku. Právu to v úterý potvrdil ředitel českobudějovického pracoviště ČIŽP Ladislav Krátký.
Desítky sudů s chemikáliemi leží v rozpadajících se přístřešcích jen asi padesát metrů od Vltavy a hranice Šumavského národního parku. Pokud by se Vltava vylila z břehů, hrozila by kontaminace obrovské části přísně chráněné přírody. U některých přístřešků se už propadly střechy a chemikálie ze sudů, jako arzen, olovo, rtuť, či různé kyseliny mohou uniknou do životního prostředí.
„Aby bylo možné zahájit práce, uvolníme zálohově půl miliónu korun na zajištění odpadů, které budou odvezeny k likvidaci po ukončení exekuce na areál bývalé sklárny. Tato záloha by se nám měla vrátit z exekučního výnosu,“ uvedl Krátký. Zmíněného půl miliónu korun ale na sanaci stačit nebude. Další tři milióny proto dodá Ministerstvo životního prostředí ČR.
Tyto zdroje přislíbil letos v dubnu ministr Libor Ambrozek (KDU-ČSL). „Vzhledem k vyjádření pana ministra nelze pochybovat, že tyto prostředky jsou připraveny k použití,“ poznamenala k dotazu Práva mluvčí ministerstva Karolína Šůlová.

Podnikatelé osvobozeni

Chátrající areál i s nebezpečnými sudy koupili v roce 2002 v dražbě čtyři podnikatelé. O rok později jim inspekce nařídila zabezpečení sudů tak, aby neohrožovaly nedalekou Vltavu, což majitelé podle inspektorů neudělali. Policie loni čtveřici podnikatelů obvinila z neodborného nakládání s nebezpečnými látkami. Soud však jejich stíhání zastavil, neboť se neprokázalo, že by za ohrožení životního prostředí byli odpovědni právě oni.
Sanaci ale prozatím brzdilo nepravomocné rozhodnutí na majetek někdejších skláren. Rozhodnutím soudu ale nyní padla i tato poslední překážka. „Rozhodnutí o exekuci je pravomocné a zní tak, že exekuce je potvrzena a může být tedy provedena,“ řekl soudní exekutor Stanislav Pazderka a dodal, že už vybírá firmu, která se postará o přemístění sudů z nejvíce poničeného skladu do zajištěného objektu. Starosta Lenory Richard Němec (za KSČM) zahájení sanace vítá.
Už jen proto, že areál stále čelí nájezdům zlodějů kovů, kteří rozebírají plechové střechy nad objekty, v nichž jsou chemikálie uskladněny. Silnější déšť tak může kdykoliv nebezpečné látky z areálu vyplavit do Vltavy.
„Po čtyřech letech, kdy se nic nedělo, je to snad blýskání na lepší časy,“ uvedl pro Právo starosta.
Situaci v Lenoře pozorně sledují také zástupci Jihočeského kraje. „Počasí v posledních letech je dostatečným varováním. Mimořádná sněhová nadílka, kterou střídají povodně. Je třeba si uvědomit, že chemikálie v Lenoře ohrožují nejen přírodu na Šumavě, ale také celou lipenskou přehradu,“ zdůraznil včera Právu krajský radní Jiří Netík (KDU-ČSL).
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů