Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ministerstvo podpořilo ekologickou výchovu

Ministerstvo podpořilo ekologickou výchovu

Olomouc - Více než 18 milionů korun obdrží město Olomouc a jeho partneři na ekologickou výchovu od ministerstva životního prostředí (MŽP). Smlouva o poskytnutí dotace byla včera slavnostně podepsána na olomoucké radnici.

"Jde o nebývalý jev. Česká republika jako jediná z členských zemí unie dostala z Bruselu 350 milionů korun na investici do ekologického vzdělání. Olomoucký projekt přitom patří mezi jedny z nejlepších," uvedl za MŽP Jakub Kašpar. Peníze poslouží k vytvoření sítě služeb ekologických vzdělávacích center v pěti městech kraje. "Projekt by měl v následujících dvou letech zasáhnout až dvacet tisíc lidí," řekl náměstek primátora Miroslav Petřík (ČSSD) . Novou cílovou skupinou se má stát také podnikatelský sektor. Na území kraje vznikne díky projektu síť ekologických pracovišť s vlastním webovým portálem. Grant pokryje veškeré mzdové náklady i nákup vybavení. "Střediska ekologické výchovy se již nebudou muset starat o shánění financí na existenci, ale mohou se plně soustředit na svou publikační a osvětovou činnost," dodal Martin Bartoš z olomouckého střediska Sluňákov. V projektu je zapojeno 17 partnerů včetně hejtmanství. Pět propojených středisek tvoří olomoucký Sluňákov, ornitologická stanice Muzea Komenského v Přerově, Český svaz ochránců přírody Iris Prostějov, Dům dětí Vila Doris v Šumperku a Hnutí Brontosaurus v Jeseníku.

Fotografie: Náměstek primátora Miroslav Petřík (vlevo) a Jakub Kašpar z ministerstva životního prostředí svým podpisem stvrzují podmínky poskytnutí grantu na ekologickou výchovu.

Zdroj:Olomoucký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů