Úterý, 16. dubna 2024

Vysoké teploty vo Švajčiarsku môžu spustiť prírodnú katastrofu

Vysoké teploty vo Švajčiarsku môžu spustiť prírodnú katastrofu
Zürich (TASR) - Neobvykle vysoké teploty, ktoré tento rok zasiahli väčšiu časť Európy, môžu spustiť prírodnú katastrofu. Dôkazom je aktuálna situácia vo švajčiarskych Alpách. Permafrost - dlhodobo zamrznutá pôda, ktorá drží švajčiarske hory pohromade, sa začala pomaly roztápať. Informovali o tom švajčiarski odborníci na životné prostredie.

Rozpúšťanie trvalo zamrznutej pôdy, ktorá sa nachádza vo švajčiarskych Alpách ako aj v arktickej oblasti, zvyšuje nebezpečenstvo zosuvu pôdy, skál a blata.

Dôsledkom globálneho otepľovania môže v krajine dôjsť k rôznym klimatickým zmenám - zvyšovaniu počtu záplav, postupnému miznutiu ľadovcov a zmene zrážok. Toto všetko by mohlo veľmi silno ovplyvniť turistické odvetvie krajiny.

Začiatkom tohto roka zosun kameňov usmrtil nemecký manželský pár, obete si tiež vyžiadali rozsiahle záplavy. Minulé leto spôsobila rozvodnená voda smrť šiestim ľuďom, kým stovky ich susedov museli opustiť svoje domovy.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů