Čtvrtek, 28. března 2024

Číňania prenikajú do sibírskych lesov zarábať

Číňania prenikajú do sibírskych lesov zarábať

Číňania si prenajmú kus ruskej Sibíri. Rokovania o prenájme najmenej 1 milióna hektárov zalesnenej plochy prebehli minulý týždeň v Moskve medzi ruským ministerstvom prírody a Správou ruského lesného hospodárstva a predstaviteľom Štátneho lesného hospodárstva Číny.

V ruských médiách sa rozpútala búrlivá debata o expanzii Číňanov do Ruska a obsadení riedko osídlenej Sibíri, ktorá už mnoho rokov postupne legálne aj nelegálne osídľujú občania Číny.

"Čínska expanzia" má tentoraz úplne legálnu, ekonomickú podobu. Pilotný projekt predpokladá nielen prenájom milióna hektárov lesných plôch, ale i ťažbu dreva a vybudovanie závodov na jeho spracovanie. Teda to, s čím dnes Rusi majú problém - vyvážajú prevažne nespracované surové drevo, na čo nedávno s nevôľou poukazoval i prezident Vladimir Putin.

Teraz dostanú príležitosť Číňania, ktorí počas silného ekonomickému boomu pociťujú nedostatok prakticky všetkých surovín a majú v úmysle drevo spracovávať priamo na mieste.

Ruská strana už prakticky súhlasila a ponúka pre pilotný projekt územie v Ťumenskej oblasti. Zdá sa, že milión hektárov nebude konečné číslo. Pokiaľ by sa obchod vydaril, o podobnej spolupráci so susednou Čínou uvažujú aj v Irkutskej oblasti.

Lesy budú prenajaté najmenej na 25 rokov, ale pravdepodobne to bude oveľa dlhšie. V tejto súvislosti niektorí politici i ekonómovia varovne volajú na poplach.

Nečudo. Číňanov je dnes 1 miliarda 306 miliónov, Rusov ani nie 150 miliónov a každý rok ich milión ubudne. Sibír je veľmi riedko osídlená a pracovná sila tam je nekvalifikovaná a zdecimovaná alkoholom.

Preto existujú vážne obavy, že čínske firmy si dovezú aj robotníkov, za nimi prídu rodiny s deťmi, okrem závodov tu začnú rásť školy i obchody a celé čínske mestá.

Predstaviteľ ministerstva prírody Roman Šipov odmietol tvrdenie, že Sibír čoskoro osídlia Číňania a ruské obyvateľstvo bude vzhľadom na kultúrne rozdiely postupne vytlačené. Novinári poukazujú, že ruská pracovná sila nemusí čínskym podnikateľom svojím tempom vyhovovať. Privezú si preto vlastných robotníkov.

Rusko nedokáže obrovské plochy na Sibíri využívať a čínske investície potrebuje. Preto zrejme prenájmu miliónov hektárov čínskym susedom nič nebráni. Od roku 1989, keď sa otvorili rusko-čínske hranice, je príliv Číňanov do východnej časti Ruska obrovský.

Vo Vladivostoku dokonca čínski trhovci vytlačili zo stánkov ľudí z Kaukazu, ktorých v Rusku považujú za najpodnikavejších a "najdrsnejších".

PETRA PROCHÁZKOVÁ, agentúra Epicentrum pre SME
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů