Sobota, 20. dubna 2024

A. Schwarzenegger kritizoval Bushovu environmentálnu politiku

A. Schwarzenegger kritizoval Bushovu environmentálnu politiku
Kalifornský guvernér Arnold Schwarzenegger v pondelok vystúpil proti neefektívnej americkej politike v otázkach klimatických zmien, keď sa o tomto probléme zhováral s britským premiérom Tonym Blairom.
"Kalifornia nebude čakať, kým sa federálna vláda spamätá a začne konať proti globálnemu otepľovaniu," uviedol republikánsky guvernér po hodinovom rozhovore s Blairom v kalifornskom Long Beach. Vyhlásenia tohto bývalého herca boli ostrejšie, než zdržanlivé vyjadrenia Blairovho hovorcu, ktorý uviedol, že britské partnerstvo so západným pobrežím by mohlo uraziť Washington.

"Nechceme čakať na federálnu vládu. Pohneme sa dopredu, pretože vieme, že je to správna vec. Začneme s tým my a veríme, že sa nám podarí na našu stranu dostať aj ostatné západoamerické štáty," povedal Schwarzenegger. "Myslím, že od federálnej vlády to nie je ukážka dobrého vedenia, keď ide o otázky ochrany životného prostredia," dodal.

Blair, ktorý neustále čelí kritike pre svoju prílišnú náklonnosť americkému prezidentovi Georgeovi W. Bushovi, odpovedal na otázky, či zdieľa podobný názor. Premiér pripomenul, že Veľká Británia a USA majú iný názor na Kjótsky protokol o zmenách životného prostredia, no vyzdvihol i fakt, že Washington sa zúčastnil summitu G8, na ktorom sa prerokovávali podmienky pre prijatie novej rezolúcie v roku 2012.

Schwarzenegger vyjadril presvedčenie, že rokovania o tom, či globálne otepľovanie existuje, by sa mali skončiť, kým Blaira potešilo, že na summite G8 v St. Petersburgu všetci bez výnimky, vrátane prezident Busha, tento fakt s konečnou platnosťou prijali.

Kalifornský guvernér novú dohodu medzi Veľkou Britániou a Kaliforniou označil ako bezprecedentnú, keďže obe strany zaväzuje k okamžitej redukcii skleníkových plynov a vývoju nízkouhlíkových.
 
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů