Úterý, 23. dubna 2024

Ekologický a levný Berlín

Ekologický a levný Berlín

Život v Berlíně není na rozdíl od jiných německých měst drahý a pěkných, cenově dostupných bytů je zde k dispozici dostatek.
Německá metropole se od ostatních evropských hlavních měst liší hned v několika ohledech. Například v porovnání s Londýnem je Berlín až legračně malý - nyní v něm žije asi 3,5 milionu obyvatel. Na rozdíl od Prahy je Berlín téměř plochý - pahorky, které tu najdeme, jsou mnohdy vytvořeny uměle, často z poválečných sutin. V důsledku bombardování za války vznikla v Berlíně řada obrovských volných ploch. I když se začaly ve velkém zastavovat, působí město dodnes prostorným dojmem. Možná i proto si tu všude mohli dovolit udělat k vozovkám i pohodlně široké stezky pro kola.

Ekologický Berlín

Kromě ježdění na kole je v Berlíně běžný i další druh "ekologického chování" - třídění odpadu. Snad v každé domácnosti narazíte na pečlivě vybudovaný systém třídění odpadu. Zvlášť se ukládá papír, plasty, obaly a bio-odpad. Tomuto rozdělení odpovídají i popelnice u domu (často skryté někde ve dvoře). Plastů však Berlíňané nevyhazují mnoho, protože si obvykle kupují vratné lahve nebo lahve z tvrdšího plastu, než jaký se používá na většinu lahví u nás. Ty pak chodí vracet do obchodů, je na ně nepatrná záloha.
V Berlíně se více bydlí v bytech, alespoň v pomyslném okruhu městské dráhy. Na periferii pak, stejně tak jako v ostatních městech, převažují rodinné domy. "Pro Berlín jsou typické dvory a vnitřní domy, Někdy na sebe mohou navazovat třeba tři dvory, říká se tomu Seitenflügel nebo Hinterhaus," popisuje Markus Borm, který v Berlíně žil pět let a nedávno se se svou českou přítelkyní odstěhoval do Mnichova.
Berlín není drahé město, například v porovnání s Mnichovem je tu život vyloženě levný. Časopis Die Zeit uvádí, že v Berlíně zaplatíte za metr čtvereční průměrně 1558 eur, přičemž v Mnichově 2706 eur. Průměrné měsíční nájemné je podle Die Zeit v Berlíně 5,91 eura/m2, v Hamburku 8,09 a v Mnichově 11,17 eura/m2.
I přesto, že bydlení není v Berlíně drahé, jsou velmi časté tak zvané "WG"- byty, v nichž žije více nájemníků dohromady (a zdaleka to nejsou jen studenti). Ve WG obvykle společně užívají kuchyň a koupelnu, případně balkon, prát si často chodí do veřejných prádelen. "Lidé se v Berlíně stěhují častěji než v Praze, možná proto, že je to tu mnohem snazší. Nabídka bytů je veliká, protože mnoho bytů je prázdných," říká Blanka Andréová, přítelkyně Markuse Borma. "Když jsme se chtěli stěhovat z třípokojového WG v Kreuzbergu na Prenzlauer Berg do nějakého pěkného pronajatého bytu, kde budeme sami, našim požadavkům odpovídalo snad padesát bytů. Hned čtvrtý jsme si vybrali," dodává.
Ceny bydlení v Berlíně obvykle odrážejí i to, která čtvrť stojí zrovna vysoko na žebříčku oblíbenosti. V současnosti se na předních příčkách drží východoberlínská Prenzlauer Berg, čtvrť kdysi dělnická. Někdejší stísněné činžáky jsou teď opraveny a k umělcům, spisovatelům a politickým aktivistům přibyli i dobře vydělávající mladí.
Oblíbená je hlavně ulice Kastanienallee a její okolí, kde funguje plno butiků mladých módních návrhářů, obchodů s bláznivým designem a spousty nejrůznějších kaváren a klubů.
To kdysi východoberlínský Friedrichshain si, na rozdíl od Prenzlauer Bergu, ještě zachoval více ze své nezávislé atmosféry. Najdeme tu neopravené činžovní domy, občas narazíme i na nelegální soukromý klub nebo nápisy na fasádě, které dávají všem okolo jasně vědět, jak alternativní obyvatelstvo je.
Domy v někdejším západním Berlíně jsou oproti druhé části města paradoxně někdy v horším stavu, protože po sjednocení se právě v bývalém východním Berlíně začalo hojně rekonstruovat a modernizovat. Na východě Berlína však dodnes najdeme rozlehlá sídliště, která tak důvěrně známe od nás. V Berlíně je dnes často obývají cizinci.


Bydlení v Berlíně
Nájem

* Prenzlauer Berg, byt 75 m2 , 650 eur/měsíc (včetně tepla)
* Friedrichshain, pokoj cca 12 m2, dvoupokojové WG, 180 eur/měsíc (včetně tepla)
* Kreuzberg, pokoj cca 20 m2, 3pokojové WG, 350 eur/měsíc (včetně tepla)

Koupě

* byt, Prenzlauer Berg, 4 pokoje balkon, 197 m2, 647 900 eur
* dům, Charlottenburg, 7 pokojů, obytná plocha 425 m2 , 2 600 000 eur

Zdroj: www.immobilienscout24.de, http://www.zeit.de. Průměrný příjem byl v roce 2005 v Německu podle statistik 39 815 eur/rok.

 

Zdroj:Lidové noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů