Čtvrtek, 25. dubna 2024

Brno má svou sílu. Ale i slabiny

V Brně se dobře nakupuje, ale najít v centru parkovací místo je horor. Magistrátní úředníci sestavili dokument mapující silné a slabé stránky Brna. Pomůže určit priority, na které bude město žádat peníze od Unie.
Brno má svou sílu. Ale i slabiny

Brno - Jenda z kapitol dokumentu, který teď tvoří na magistrátu, se jmenuje "kvalita života". Pozitiva, ze kterých mohou Brňané i obyvatelé jižní Moravy těžit, se čtou pěkně. Brno má kompletní síť zdravotnických zařízení, pestrou nabídku kulturních akcí a na okraji krásnou přírodu, dostupnou hromadnou dopravou. Sloupeček negativ ve studii je však skoro dvakrát tak dlouhý. Obyvatel Brna ubývá a stárnou. Na Brněnskou přehradu se v létě dá akorát dívat, chybějí sportovní areály, koupaliště i plácky pro děti.


Velkým problémem je stále omezená nabídka bytů, které by si mohli dovolit třeba i absolventi po vysoké škole. "Brnu kvůli tomu hrozí, že mladí budou odcházet pryč za lepšími podmínkami," varují autoři dokumentu. "Staví se nové byty, ale když vidím, jakým tempem se prodávají, říkám si, že Brno by uneslo klidně masivnější výstavbu," poznamenává realitní makléř ze společnosti Bonus Brnoreal Karel Klat. "Jen u opravdu luxusních komplexů, kde cena za metr čtvereční překročí třicet tisíc korun, není sto procent domu prodáno, ještě než se vůbec dům dokončí," popisuje Klat. Podle něj se právě kvůli nedostatku bytů velmi dobře prodávají i ty, které jsou na neatraktivních sídlištích, třeba v Líšni nebo na Vinohradech.

Špinavé periferie

Autoři studie kritizují i brněnské znečištěné ulice. Veřejná prostranství, hlavně mimo centrum, jsou často plná odhozených odpadků, nepořádku kolem odpadkových košů a psích výkalů.


"Stav veřejných prostranství je problémový. Nevhodný je celý systém, který se má o to starat," hodnotí architektka Eva Staňková z Občanského sdružení Vaňkovka. Například v anglickém Leedsu podle ní zřídili organizaci šesti lidí, kteří mají za úkol dohlížet na pořádek ve městě. Jakmile najdou převrhnutý koš, už volají úklidovou službu.


"Dříve bývali také hlídači v parcích, bylo tam bezpečněji a takový nepořádek tam nebýval. Proto si myslím, že je důležitý především dohled," míní Staňková.


Tvůrci Strategie pro Brno původně měli v úmyslu navrhnout, aby vznikaly "funkce správců veřejných prostranství". Podle Františka Kubeše z kanceláře primátora města Brna však z nápadu sešlo.


"V novějších dokumentech už se záměr neobjevuje. Bude záležet na městských částech, jestli případně vezmou koncept za svůj," popisuje Kubeš.


I když se Brno stává známé jako město vědy a inovací, magistrátní úředníci upozorňují, že vazba mezi studijními obory na školách a tím, co pak v praxi vyžadují zaměstnavatelé, je pořád nedostatečná.


"Mezi slepými jednooký král," reaguje na záležitost Jiří Hudeček, ředitel Jihomoravského inovačního centra, které má za úkol předěl hlavně mezi vysokými školami a průmyslem překlenout.
"Škola a podnikání jsou stále dva světy, které se míjejí," dodává. Zároveň však vysvětluje, že v Brně se v poslední době začíná situace zlepšovat. "Není to ideální, ale mám-li nás srovnat se zbytkem republiky, jsme nad průměrem. Máme to nastavené tak, že když to vyjde, budou do deseti let do Brna kvalitní zaměstnanci přicházet. Za kvalitním podnikatelským prostředím, kde je možné se věnovat špičkové vědě," popisuje Jiří Hudeček.


Jan Hladík z Regionální rozvojové agentury jižní Moravy potvrzuje, že ani co se týče nových investic na tom není Brno špatně.


"Nám ani tak nevadí, že je Černovická terasa zaplněná. Jsou okresy, které jsou nezaměstnaností postižené mnohem více, a tam se teď začíná obracet pozornost investorů," vysvětluje Hladík. Podle něj roste zájem hlavně o Vyškovsko, Hodonínsko a Znojemsko.

Čistou vodu nenajdete

Také v oddílu věnovaném životnímu prostředí úředníci našli víc záporů než kladů. Silně znečištěné jsou podle studie řeky Svratka a Svitava i Brněnská přehrada, Brno je prošpikované kontaminovanými továrními areály a lidé trpí prachem i hlukem z dopravy. "Město by se v první řadě mělo zasadit o rozvoj veřejné dopravy," říká k tomu Martin Ander z Hnutí Duha. Oproti těmto vážným ekologickým potížím vypadají některé poznámky studie spíš úsměvně. Třeba ta, že na úřadech se stále ještě netřídí odpad.

***

* Klady Brna
(výběr)

druhé největší město v zemi
duch městských čtvrtí
leží na křižovatce dopravních tras
centrum justice
sídlo univerzit, veletrhů, Grand Prix
kvalitní průmyslová zóna
technologický park
vysoké zastoupení služeb
potenciál vzdělaných lidí
síť zdravotnických zařízení
funkční hromadná doprava
rekonstruovaná čistírna
kvalitní zdroj pitné vody z Březové
pestrá nabídka kulturního vyžití
rekreační zázemí krajiny
vědecko-výzkumná pracoviště
upravené parky v centru
kontinuální územní plán
jednotný vizuální styl města
pokrytí digitálním TV-signálem

zdroj: Strategie pro Brno

* Zápory Brna
(výběr)

špatná komunikace s veřejností
nerovnoměrný rozvoj severu a jihu
málo ploch pro podnikání
studium málo vázané na podniky
málo škol vyučujících v angličtině
opuštěné tovární areály
úbytek a stárnutí obyvatel
málo levného bydlení
znečištěné řeky a přehrada
hluk z dopravy
špinavá veřejná prostranství
málo parkovacích míst
nekompletní Velký městský okruh
nehotová R43
přeplněná D1
málo sportovišť, koupališť
odchody kvalifikovaných lidí
nízké sebevědomí obyvatel
neznalost města v zahraničí
psí výkaly

zdroj: Strategie pro Brno

Foto popis: JE CO VYLEPŠOVAT. Podle úředníků je v Brně například málo bytů dostupných pro mladé lidi.
Foto autor: FOTO: MAFA - MONIKA TOMÁŠKOVÁ

O autorovi: LUCIE KUČEROVÁ, S přispěním Anny Sedláčkové

Zdroj:Mladá fronta Dnes
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů