Sobota, 20. dubna 2024

Hory jako noky

Idyla jako z prospektů a kalendářů. Zelené oblé kopce zalité sluncem.
Hory jako noky
Na trávě se pasou koně, na silnici polehávají krávy. Žádné dramatické scenérie rozeklaných skal, tyhle hory v Korutanech mají jiná plus.
To tvar zdejších vršků dal celé oblasti jméno. Zaoblené kopce, které jsou ve skutečnosti docela slušnými horami, připomínaly lidem kulaté nočky. Pohoří Nockberge je součástí většího horského masívu Gurktalerských Alp. Táhne se od údolí Liesertal na západě až k Turracher Höhe (1783 m) na východě. Že poklidná scenérie Nockberge mate, dokládá nejvyšší vrcholek celé oblasti Grosser Rosennock, který dosahuje úctyhodných 2440 m. Nejcennější partie tvoří od roku 1987 Národní park Nockberge rozkládající se na ploše 184 km2.

Ne lyžařskému středisku
Nechybělo ale mnoho, a všechno mohlo být jinak. Koncem 70. let se zde plánovala výstavba velkého lyžařského střediska, které by do oblasti přitáhlo turisty a peníze. Rakušané ale už tehdy dokázali, co lze dnes pozorovat takřka po celé této zemi: že k přírodě je třeba mít úctu. O lyžařském středisku rozhodovalo v roce 1980 místní referendum a 94 % obyvatel řeklo jednoznačně Nein! Díky tomu se uchovaly neporušené přírodní scenérie a mohl vzniknout národní park. A koneckonců dorazili i turisté, ovšem spíš takoví, kteří životní prostředí zatěžují jen minimálně.


Koně i kamzíci
Zatímco v dolních partiích parku převládají jehličnaté lesy, čím výš se dostanete, následují rozsáhlé horské louky a pastviny - všudypřítomní koně na zeleném pozadí jsou vděčným objektivem pro fotografie. A samozřejmě se zde lze setkat také s mnoha druhy vzácné alpské květeny. I zástupci živočišné říše se tu vyskytují v poměrně reprezentativním vzorku. Lesy jsou ideálním úkrytem pro jeleny, výš v horách skákají alpští zajíci, kteří převlékají kabát z hnědé letní srsti v zimě na hustý bílý kožich, a ještě výš pak kamzíci. V tůních či jezírkách můžete zahlédnout čolky. Symbolem národního parku se stal tetřev.
Nockberge poskytuje vynikající podmínky pro milovníky pěších túr. Můžete putovat osamělou krajinou - na rozdíl od jiných národních parků zde není zdaleka tolik turistů - a objevovat osamocené usedlosti či roztroušené mléčné farmy. Není tu vůbec výjimkou, že místní obyvatelé si stále sami melou mouku, tlučou máslo či vyrábějí střešní šindele, košťata nebo hrábě. Pro turisty se nabízejí i nejrůznější organizované tematické pěší výlety - třeba za jeleny při východu slunce nebo sledování stop zvířat.


Horskou silničkou
Objevovat pohoří Nockberge lze ale také velmi pohodlně, což jistě ocení především rodiny s dětmi. Prochází tudy totiž vyhlídková horská silnička Nockalmstrasse, která vás v délce 34 km provede nádhernými partiemi, úžasnými výhledy i různými vegetačními stupni. Začíná ve vesničce Innerkrems v nadmořské výšce 1500 m (9 km východně od dálnice A10 směřující ze Spittalu a.d. Drau na sever). Poté, co zaplatíte u budky, zvedne se závora a vy se můžete pustit vzhůru. Serpentinami šplháte do kopců a brzy za sebou zanecháte lesy a ocitnete se uprostřed pastvin. Zanedlouho můžete dorazit až na nejvyšší místo silnice Eisentalhöhe v nadmořské výšce 2042 m, tady je parkoviště s horskou chatou a především neskutečný panoramatický výhled na všechny ty kopce, co se tváří jako noky. Pak se zase serpentinami spouštíte dolů na opačnou stranu pohoří a skončíte u vesničky Ebene Reichenau v nadmořské výšce 1095 m. Ta už v dávných časech, kdy zdejší končiny obývali Keltové, sloužila jako poslední odpočinkové místo před náročným výstupem na vrchol Turracher Höhe. Dnes sídlí ve vesnici informační centrum národního parku, kde můžete načerpat spoustu zajímavostí ze života zvířat a z celého ekosystému národního parku. Samozřejmě že cestu lze absolvovat i v opačném gardu. Nemusíte se bát, že by Nockalmstrasse byla kdovíjak frekventovaná. Na rozdíl od takové vysokohorské a mnohem slavnější Grossglockner Hochalpenstrasse je cesta mezi noky idylickou vyjížďkou, kde potkáte jen minimum aut a motorky skoro vůbec žádné. Na mnoha místech silnice můžete zastavit a pustit se na kratší či delší pěší túry po značených stezkách.
[*] ADÉLA POLÁKOVÁ

Jak se tam dostat
NP Nockberge se rozkládá asi 30 km severně od Villachu ve spolkové zemi Korutany. Západní okraj parku prakticky olizuje dálnice A10. Z Prahy po trase přes České Budějovice, Linec a dále po dálnici na Salcburk (A1) a pak na jih (směr Villach, A10) je to asi 500 km.

Tip

Kärnten Card
Karta, která v sezóně od dubna do října usnadňuje cestování v Korutanech. Umožňuje volný vstup na více než 100 míst - od lanovek přes bazény či jízdy parníkem po jezerech až po muzea, platí rovněž ve veřejné dopravě. Stojí 34 eur, za dítě od 6 do 15 let, popřípadě za třetí a další dítě se platí 14 eur, děti do 6 let zdarma. Platí 2 týdny a lze ji koupit v turistických informačních centrech a na řadě označených prodejních míst po celých Korutanech. Karta na 5 týdnů stojí 49 eur. Ke kartě dostanete brožuru s aktuálními informacemi. Více na stránkách: * www.kaerntencard.co.at

Informace
Infocentrum národního parku sídlí ve vesnici Ebene Reichenau č. 22 (tel.: 43-(0)4275-665, e-mail: nationalpark.no@net4you.co.at). Více informací o parku lze načerpat na internetových stránkách (většina textu v němčině):
* www.nationalparknockberge.at
Nockalmstrasse
Horská silnice je průjezdná od května do října, za osobní auto zaplatíte 13 eur, karta platí na celý den. Při vjezdu dostanete brožuru s mapkou a popisem zajímavých míst (expozice o přírodě a historii regionu, panoramatické výhledy, ale i restaurace a dětská hřiště apod.).
Tel: 43-(0)4736-265, e-mail: info@nockalmstrasse.at
* www.nockalmstrasse.at
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů