Sobota, 20. dubna 2024

Více europeněz na recyklaci, žádá Hnutí DUHA

Více europeněz na recyklaci, žádá Hnutí DUHA

Ministři by měli investovat peníze z evropských fondů do lepších recyklačních služeb pro domácnosti. Hnutí DUHA to bude žádat na veřejném projednávání klíčového vládního programu koncem týdne [1].
 
Ekologická organizace prosazuje, aby se lepší recyklace stala klíčovou prioritou financování z evropských fondů v příštích sedmi letech. Ale ministr životního prostředí chce podle předběžného propočtu do této položky investovat pouze přibližně 43 % peněz určených na odpadové projekty [2].
 
Takzvaná prevence vzniku odpadu – například podpora domácího kompostování – má dostat dokonce jen 0,1 % rozpočtu na odpadové programy. Sama zmínka, že financovány budou také projekty vedoucí ke „snížení produkce odpadu“, se v programu objevila až dodatečně po urgenci Hnutí DUHA.
 
Navíc Libor Ambrozek plánuje v podstatě stejnou částku jako na recyklaci – zhruba také 43 % – utratit za rozvoj pálení odpadu. Přitom schválený vládní Plán odpadového hospodářství financování dalších spaloven komunálního odpadu ze státních peněz výslovně zakazuje. Nezávislý posudek ekologických dopadů připravovaného programu doporučil „větší propojení“ dotačních priorit s vládními plány nakládání s odpady [3].
 
Podíly jednotlivých projektů na rozpočtu jsou pouze přibližné [2]. Ale v každém případě má velká část peněz jít na spalování odpadu, a ubírá tak důležité finance recyklaci.
 
Hnutí DUHA požaduje, aby vláda svůj plán dodržela a nefinancovala další spalovny, které by pohlcovaly statisíce tun kvalitních, recyklovatelných surovin ročně. Prosazuje více peněz na projekty, jež vylepší recyklační služby ve městech a obcích. Žádá rovněž výslovné doplnění vyšší recyklace mezi priority a cíle programu, kde zatím chybí.
 
Zatímco popelnice dnes stojí před každým domem, k barevným kontejnerům na tříděný odpad se průměrná domácnost musí vydat 170 metrů daleko. Také proto Česká republika recykluje nebo kompostuje pouze 13 % komunálního odpadu, zatímco sousední Rakousko či Německo se pohybují kolem padesátiprocentní úrovně. Hnutí DUHA prosazuje lepší recyklační služby, aby třídit odpad bylo postupně stejně snadné jako jej sypat do popelnice.
 
 
Ivo Kropáček z Hnutí DUHA řekl:
“Většina odpadků u nás zatím končí na skládkách nebo se pálí, recyklace zatím činí jen asi třináct procent. Přitom v Německu či Rakousku se už pohybují kolem padesátiprocentní úrovně. Miliardy z evropských fondů jsou důležitá příležitost ke zlepšení recyklačních služeb, aby třídit odpad bylo postupně stejně snadné jako jej sypat do popelnice. Ale Libor Ambrozek namísto toho velkou část peněz plánuje nasypat do rozvoje pálení odpadu. Přitom vládní plán, který on sám před třemi lety navrhl, to výslovně zakazuje.“
 
 
Kontakt:  Ivo Kropáček, telefon 604 348 765, email ivo.kropacek@hnutiduha.cz
 
 
Poznámka:
 
[1] Podle tzv. Operačního programu životní prostředí stát bude rozhodovat o ekologických projektech financovaných z evropských fondů na ekologické projekty. Veřejné projednávání programu probíhá v Praze ve čtvrtek 10. srpna (budova Fakulty lesnické a environmentální České zemědělské univerzity, Kamýcká 1176, Praha Suchdol, zasedací místnosti děkana, od 14:00 hodin) a v Olomouci v pátek 11. srpna (Kongresový sál Krajského úřadu – budova naproti vlakovému nádraží, první patro, od 12:00 hodin). Hnutí DUHA bude vystupovat na olomouckém projednávání.
 
[2] Kalkulace vychází z takzvaného indikativního seznamu projektů, které by mohly být financovány. Je pouze přibližná. Účel některých projektů není možné přesně identifikovat a některé pravděpodobně zahrnují kombinaci více typů technologií.
 
[3] Martiš, M., a spol.: Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví. Operační program životní prostředí pro období 2007-2013, červenec 2006, strana 216 (ke stažení na www.kostelec.czu.cz/UAE/SEA/SEA_OPZP.htm).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů