Voda z kohoutku je lepší než balená
Ještě před několika dny jsme prchali ke koupalištím a snažili se dodržovat správný pitný režim. Ale důležité není jen kolik, ale také co pijeme. Nejzdravějším nápojem je podle odborníků čistá voda. Tři čtvrtiny českých občanů jsou napojeny na veřejný vodovod, ve kterém proudí jedna z nejlepších vod na světě. "Obecně lze říci, že u nás má pitná voda velmi dobrou kvalitu," tvrdí František Kožíšek ze Státního zdravotního ústavu. Přesto mnoho lidí nakupuje balené vody, ač jsou mnohem dražší a neekologičtější.
Praha - Naše voda je uznávaná i v zahraničí. Výzkum nezávislé organizace Celosvětové hodnocení bezpečnosti pitných vod ohodnotil Českou republiku pěti kapkami, což je nejvyšší možný počet. Do této skupiny patří jen dvacet procent všech zemí světa, náš stát se tak zařadil například po bok USA nebo Rakouska. "U nás lze vodu konzumovat bez omezení množství úměrně k potřebám organismu, překontrolovaná je bezpečná i pro kojence," uvádí Kožíšek. "Naše voda splňuje všechny limity," souhlasí Matěj Čermák z Hygienické stanice hlavního města Prahy.
Balená voda z kohoutku
I přes vysokou kvalitu vody z vodovodu lidé stále nakupují balené vody v obchodech, přestože se to na jednom litru prodraží až stopadesátkrát. "Důvodem může být to, že voda z vodovodu nemá vždy a všude vyhovující chuť a pach," vysvětluje Kožíšek. "Z vody může být cítit chlor nebo vedlejší chloranové produkty. Zápach se však dá snadno odstranit, stačí nechat vodu chvíli odstát v lednici. A existují i různé filtry." říká Čermák. Balená voda však nemusí být zárukou lepší chuti, může se dokonce stát, že si zákazník přinese z obchodu stejnou vodu, jaká mu teče doma z kohoutku. Od loňska sice platí nová vyhláška, která zpřísnila pravidla pro označování vod, ale legislativa má jednu slabinu. "Na všech etiketách musí být sice uveden zdroj, neplatí to však pro pitné vody," uvádí Pavla Burešová ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce.
"Většina balených pitných vod je vyráběna z vody vodovodní. Může být sice sycena oxidem uhličitým, ale tím vzniká jen obyčejná sodovka, kterou si doma můžeme levněji vyrobit pomocí sifonu," vysvětluje Kožíšek.
Problémem je skladování
Dalším problémem všech balených vod je skladování. "Často jsou i několik dní na slunci a voda se v nich kazí. A v otevřené lahvi, kterou necháme celý den mimo lednici, vznikají bakterie. Naopak voda v potrubí je neustále ve tmě a chladu, což je ideální," říká Marcela Dvořáková, tisková mluvčí Pražských vodáren a kanalizací. V rozvodových sítích může vodu ohrozit jen rez nebo usazeniny. "Jenže to není problém dodavatele, ale majitelů domů. Řešením je instalace plastových trubek, které jsou odolné," vysvětluje Dvořáková.
Proti baleným vodám stojí i ekologové. "Plastové lahve zatěžují životní prostředí nejen jako odpady, ale škodlivá je především jejich výroba. A skleněné lahve, které by měly alespoň opakované použití, už z pultů téměř zmizely," říká Jiří Tutter, výkonný ředitel Greenpeace. Kdo pije vodu z vodovodu, šetří tak nejen svou peněženku, ale i přírodu.
Jaká je voda z kohoutku
přísně kontrolovaná
levnější
kdykoliv k dispozici
žádná doprava kamiony
- někdy nechutná
Jaká je voda z lahve
chutná lépe
- drahá a těžká
- obaly zatěžují prostředí
- v teple se mohou množit bakterie
Stránku připravili: Zuzana Zdražilová a Martin Korenčík