Úterý, 23. dubna 2024

Kormoráni páchají škody

Kormoráni páchají škody
Vodní pták kormorán páchá na mnoha vodních plochách škody požíráním ryb. V mnoha zemích se jeho výskyt reguluje odstřelem dospělých jedinců, v Čechách je však chráněný.
Most - Rybáře na Mostecku děsí kormorán. Tento velký vodní pták je podle členů rybářského svazu přemnožený a požíráním ryb v revírech páchá velké škody. Opačný názor však zastává odbor životního prostředí a mimořádných událostí.
V České republice je kormorán chráněn. "Nesmyslnou ochranou kormorána dochází k úplné devastaci vodní fauny, ten pták sní až půl kila ryb denně," uvedl František Fuksa, předseda místní organizace Českého rybářského svazu v Mostě. Podle jeho slov tu kormorán zdomácněl a páchá škody.
Se svým problémem se rybáři obrátili i na odbor životního prostředí. "Stěžovali si, že okolo rybníka vídají až osm kormoránů, ale já jsem je tam nikdy neviděl. Akorát tam seděla jedna volavka. Kormoráni tu určitě přemnoženi nejsou," oponoval Vladimír Pátek, vedoucí odboru životního prostředí a mimořádných událostí mosteckého magistrátu.
Tento vodní pták je zahrnut v zákoně o náhradě škod způsobených zvláště chráněnými druhy živočichů. Při prokázané škodě mohou tedy rybáři žádat o náhradu Ministerstvo životního prostředí.
Kormorán se živí výlučně rybami o velikosti 10 až 20 centimetrů. Hlasitým plácáním křídel nažene ryby do malého prostoru, kde je loví. Nemá dobré maso, ani peří vhodné k dalšímu zpracování.
PAVLÍNA NEVRLÁ

Vzhled a chování kormorána

- je velký jako husa, černě zbarvený
- často se potápí, pod vodou uplave desítky metrů, po vyplavání má téměř vždy v zobáku rybu
- odpočívá na kamenech či stromech u vody
- dříve žil na jižní Moravě, dnes je široce rozšířený hlavně v místech, kde je málo lidí
Zdroj:Deník Mostecka
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů