Čtvrtek, 18. dubna 2024

Za černou skládku: ostuda a 50 tisíc!

Za černou skládku: ostuda a 50 tisíc!
Milovice, Přerov nad Labem nebo Činěves. To jsou příklady obcí, které už řešily odhozené odpadky na místě, kam nepatří. Přestože hrozí viníkům černých skládek pokuta až 50 tisíc, firmám dokonce 10 milionů, odpadky v příkopech a na odlehlých místech se množí. Je těžké viníka usvědčit, pokud ho někdo nechytne přímo při činu za ruku.

Nymbursko - Mnohé obce na Nymbursku bojují s nepovolenými černými skládkami v příkopech u silnic, na odlehlých místech, ale v mnoha případech i v centru obce. Přitom vyhodit pytel s odpadky do příkopu u silnice může pro hříšníka znamenat pokutu až několik desítek tisíc korun. Podle starostů je ale velmi těžké viníkovi jeho prohřešek dokázat. Problémy s nedovoleným ukládáním odpadu mají například Milovice, dlouholetou černou skládku v lese u hlavní silnice mezi Zavadilkou a Vlkavou řešily minulý týden Všejany, v Činěvsi pohrozili případným nepořádníkům dokonce veřejnou ostudou.

Milovický prostor svádí k nepořádku

Rájem pro tvůrce černých skládek jsou Milovice. Bývalý vojenský prostor totiž není podle starosty Milana Krause dost dobře možné uhlídat. "Pozemky navíc většinou patří státu. Ten by nám je měl ještě letos předat. Pak můžeme při inventární prohlídce některá místa zmapovat a požádat stát, aby nepořádek odstranil," uvedl starosta Kraus s tím, že radnice přesto už několik let pravidelně ve spolupráci s občanským sdružením Mladá a za účasti dětí a Polabského ekocentra pořádá úklid lokality. V Přerově nad Labem zase před několika lety nalezený pytel s odpadky dokonce otevřeli, aby se dopátrali viníka. "Dali jsme si práci a probrali obsah nalezeného pytle. Přestože jsme v něm našli obálky s adresátem, nepodařilo se nám dokázat, kdo ten pytel odhodil. Majitel obálek totiž tvrdil, že mu je někdo ukradl," říká přerovský starosta Jiří Beneš. Ne vždy je ale situace beznadějná. "Jindy se zase ozval jeden z obyvatel, že přistihl někoho, kdo odhodil odpadky, a zapamatoval si espézetku. V tomto případě se podařilo viníka vypátrat a ten se dokonce přiznal, omluvil se a nepořádek po sobě uklidil," dodal starosta Beneš s tím, že v tomto případě viník nedostal pokutu.

V Činěvsi vyhlásí viníka rozhlasem

Boj proti nedovolenému ukládání odpadů zahájili i v Činěvsi. Zastupitelstvo schválilo zákaz černých skládek s okamžitou platností. "Je to opatření proti konkrétní osobě, na kterou máme podezření, ale nemůžeme jí to dokázat. Byla nalezena celá kárka vysypaného kuchyňského odpadu, který jsme zlikvidovali," uvedl starosta František Sýkora s tím, že pokud bude viník černé skládky přistižen, hrozí mu veřejná ostuda tak, že bude vyhlášen obecním rozhlasem.

Životní prostředí: pokuty jsou vysoké

Obecně by si ale každý měl uvědomit, že podle zákona o odpadech může za uložení odpadu na nedovolené místo dostat firma pokutu až 10 milionů korun a fyzická osoba až 50 tisíc. "Důkazní řízení je sice složité, ale pravomoc na to máme. A vymahací prostředky také," potvrdila pracovnice nymburského odboru životního prostředí Marcela Renčová.

MILENA JÍNOVÁ
Zdroj:Nymburský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů