Čtvrtek, 28. března 2024

Turisté Českou Kanadu objevili. Ale nestačí to

Turisté Českou Kanadu objevili. Ale nestačí to
Nádherná krajina, zapomenuté vesnice uprostřed hlubokých lesů a dlouhé cyklostezky: to je Česká Kanada, kraj pohraničního pásma na pomezí jižních Čech a Vysočiny. Výhodná poloha u hranic s Rakouskem a ještě nedotčená příroda lákají tisíce turistů a mohlo by se zdát, že místní obce jsou doslova odsouzené k prosperitě.
Opak je ale pravdou. I přesto, že příhraniční oblast je turistickým rájem, patří Slavonicko a okolí Nové Bystřice k místům s největší nezaměstnaností v Česku.
V regionu je bez práce téměř dvacet procent lidí. "Pokud nepodnikají v cestovním ruchu nebo nejezdí za prací do Dačic či Jindřichova Hradce, tak většinou zůstávají na sociální podpoře," říká s povzdechem starosta Nové Bystřice Jiří Zimola.
A hned nabízí vysvětlení: "Vždycky to byl především textilní kraj. Závody zaměstnávaly skoro dvě třetiny místních lidí. Otavan ale zkrachoval a Alma možná vydrží ještě rok. A v zemědělství to není o moc lepší," říká starosta a na důkaz svých slov ukazuje směrem k opuštěné a zpustlé budově bývalého kravína.

Sázka na turisty
Situace se přesto pomalu zlepšuje. "Jezdím sem už dlouhá léta na chalupu a hodně se to tu změnilo. Víc sem jezdí turisté, a radnice tak alespoň může opravit staré domy," říká na náměstí v Nové Bystřici sedmašedesátiletá Miloslava Vlková.
Kolem ní projíždí skupinka cyklistů. Kola jsou opřená skoro na každém rohu. Cykloservisy nestíhají obsluhovat zákazníky. "Je to honička, každý den nám tu projedou stovky lidí," říká majitel jedné z cykloprodejen.
A množství turistů odpovídá i zájem o ubytování. "Na to, že máme první sezónu, se nám daří. Pokud byste chtěli místo, objednali bychom vás až na září," popisuje situaci recepční nového hotelu Nobys Tomáš Pink. Podobně "vyprodáno" má i hotel Perlšák, který vznikl z bývalých vojenských kasáren uprostřed lesů.
Za komfortním ubytováním, desítkami kilometrů dlouhých cyklostezek a golfem přijíždí turisté z Nizozemska, Německa či blízkého Rakouska. Peníze, které zde utratí, jsou skoro také jediným příjmem do městské kasy.
Sázka místní radnice na cestovní ruch je skoro absolutní. Jenže problém je podle starosty Zimoly v tom, že ne všichni místní jsou ochotní se do "turistického průmyslu" zapojit. "Měli by se víc snažit. Ani o kulturu nemají zájem, není tu kino ani žádný klub. Myslím, že město by z turistů pak mohlo vydělávat více," říká na adresu Bystřických jejich starosta.
Jenže je tady i pohled z druhé strany. "Jak máme proboha začít podnikat, zařizovat penzióny, když máme minimální mzdy? To je začarovaný kruh," krčí rameny Dana Jelínková, která pracuje jako obsluha benzínové pumpy.
A podobně jako ona mluví o svých existenčních problémech i většina místních lidí. Není divu, že v komunálních volbách zde i v nedalekých Slavonicích vyhrává jednoznačně levice: sociální demokraté a komunisté.

Nepříjemně živá minulost
Důvody, proč se regionu nedaří využít nabízenou šanci, vidí starosta Nové Bystřice i v minulosti. "Do války tady žilo hodně Němců. Jenže po válce je vyhnali, jejich domy obsadili dělníci bez vztahu k místu. U hranic mohli bydlet jen "spolehliví" lidé, kteří se o práci bát nemuseli. Teď se musí snažit, ale podnikat se jim moc nechce," říká starosta. Po revoluci to v Nové Bystřici skutečně vypadalo jako po válce. Do výstavby se neinvestovalo, teprve později si zde soukromníci začali opravovat domky. Dnes má náměstí barevné fasády a "žije." Jenže o několik metrů dále oprýskané zdi jako by dávaly zapravdu starostově skepsi.
Přesto ale budoucnost města není tak beznadějná. Z evropských fondů dokáží radní získávat milióny korun na cyklostezky, do města lákají zahraniční investory především z Rakouska a Nizozemska. Za městem vyrůstá vilová čtvrť, dvě stě domů v holandském stylu by v budoucnu mělo přivést do města ještě více turistů.
"Zlepšit by se měla i infrastruktura. O kouzlo ale příhraniční města nepřijdou. Žádné megalomanské areály už tady nechceme," naráží starosta na projekt nizozemského podnikatele, který v bývalé vesnici Rajchéřov chtěl v devadesátých letech vystavět obří zábavní centrum a luxusní hotely. Stavbu "Disneylandu", který měl přilákat ročně sto tisíc turistů, zakázal před osmi lety tehdejší ministr životního prostředí Martin Bursík.

Keramický svět
Z Nové Bystřice je to jen kousek cesty do Slavonic. Kouzlu tamních renesančních domků a malebných podloubí podlehli v devadesátých letech i pražští herci divadla Sklep. Koupili jeden z historických domů na náměstí a otevřeli kavárnu Besídka. Dosud se v ní scházejí výtvarníci i spisovatelé. A navštěvují ji každoročně i tisíce turistů.
Na nedostatek návštěvníků si Slavonice opravdu stěžovat nemohou. "Cestovnímu ruchu, tradičnímu řemeslu a keramice se tady daří. To je ale asi tak jediné," říká skepticky starosta Slavonic Josef Urban. Jeho město mimo hlavní dopravní tahy má podobnou atmosféru i osud jako Nová Bystřice. Textilky v okolí zkrachovaly, pracovních míst je málo, cestovní ruch se rozjíždí jen pozvolna.
Jedinou "továrnou na peníze" ve městě a okolí je slavná keramická dílna v blízké Maříži. "V létě se nezastavíme," říká prodavačka v dílně.
Za jejími zády posedávají lidé v cyklistických trikotech a využívají možnosti ozdobit si vlastnoručně keramický hrnek. "Je to největší lákadlo," říká mladá žena v dílně se zbrusu novou fasádou.
Jenže jen o kousek dál stojí trávou obrostlé zříceniny mařížského zámku, které připomínají, že zdejší kraj má větší část cesty ještě před sebou.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů