Pátek, 29. března 2024

Firma dostala rekordní pokutu

Firma dostala rekordní pokutu
Za skladování jedovatých chemikálií v areálu bývalé textilky v Libčanech u Hradce Králové dostala firma Snog HK od České inspekce životního prostředí rekordní pokutu 10 miliónů korun.
Inspekce sice o konkrétní částce odmítá hovořit, protože pokuta dosud nenabyla právní moci. Její mluvčí Ivana Awwadová však připouští, že pokuta je "při horní hranici dané zákonem", což je právě 10 miliónů korun.
"Takto vysoká pokuta byla uložena vzhledem k nebezpečnosti jednání firmy a ohrožení zdraví obyvatel v lokalitě," dodává Awwadová. Stejně vysokou pokutu dostala v poslední době jen jediná firma - Bau 24 za ilegální dovoz německého odpadu do areálu kravína v Libčevsi na Lounsku.
Ani v jednom případě však zřejmě pokutu nikdo nezaplatí. Na firmu Snog HK, která v objektu pracovala s chemikáliemi od roku 2003, byl před čtrnácti dny vyhlášen konkurs. Bau 24 je v konkursu už od letošního března.
Se společností s ručením omezeným Snog HK byly problémy již dříve. Za nakládání s chemikáliemi dostala od inspekce pokutu 450 tisíc korun už v roce 2003. Dosud ji ale nezaplatila. Ani toto pochybení však nebránilo tomu, že získala v roce 2004 hned dva certifikáty jakosti. To, že aktivity firmy nebyly v této době v pořádku, připouští i královéhradecký hejtman Pavel Bradík. Podle něho však firma kontroly do části areálu s chemikáliemi prostě nepouštěla.
Až na začátku letošního roku se o aktivity firmy začal zajímat Útvar pro odhalování organizovaného zločinu kvůli podezření z obchodováním s nebezpečnými chemikáliemi, jako jsou kyanidy nebo bílý fosfor. Po následném dubnovém zátahu pak ve vazbě skončili celkem čtyři muži napojení na firmu Snog HK. Hrozí jim až 15 let vězení.
Přestože hned po objevení skladu chemikálií začala specializovaná firma nebezpečné látky likvidovat, v posledních dnech se tu likvidační práce hlavně kvůli nedostatku peněz téměř zastavily.
"Podle odhadu je na likvidaci potřeba 40 miliónů korun," říká mluvčí hradeckého kraje Imrich Dioszégi.
Teprve před dvěma dny přišlo 15 miliónů z Ministerstva financí. Hradecký kraj a magistrát již poskytly 7,5 miliónu korun s tím, že peníze budou chtít zpět. "Kraj se hodlá zapojit do konkursního řízení," říká mluvčí. Firma však nemá téměř žádný majetek, škody tedy bude muset uhradit stát.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů