Čtvrtek, 18. dubna 2024

Přívalové deště vyplavují často nebezpečné skládky

Přívalové deště vyplavují často nebezpečné skládky
Přívalové i déletrvající deště, které v posledních dnech sužují celou republiku, vyplavují nebezpečné látky z mnoha černých skládek na Krnovsku, na jejichž odstranění měly úřady několik měsíců.

Krnov - Stížnosti občanů na černou skládku na Vysokém břehu v Krnově, kterou nikdo nemá zájem po celá léta odstranit, vyvolaly pouze malou vlnu aktivity některých úředníků. Přísliby šetření a dalších postupů jsou ale podle názoru veřejnosti pomalé. V posledních týdnech se údajně začali osočovat někteří zahrádkáři mezi sebou, kdo z nich má větší podíl na založení černé skládky. Jedovaté látky ze skládek tak unikají i nadále do potoků a řek, v jejichž blízkosti se hromady odpadů nacházejí. " O skládce složené ze starých barev, laků a dalších jedovatých látek, která leží na Vysokém břehu v Krnově, jsem úřady i pozemkový fond informoval v dubnu. Nepostřehl jsem, že by se od té doby něco změnilo," řekl rozhořčeně Josef Klepáč, zahrádkář, jehož pronajatý pozemek je ohrožován vodou tekoucí ze skládky a jenž na černou skládku upozornil.
Odbor životního prostředí Městského úřadu Krnov řeší problémy s černými skládkami pravidelně, a pokud se skládka nenachází na jeho pozemku, tak po prošetření informuje majitele pozemku. " Za finanční prostředky města skládku uklidit nemůžeme, protože jich uklízíme desítky, které jsou na pozemku města," informovala Rostislava Rollerová, vedoucí Odboru životního prostředí Městského úřadu Krnov. Pozemkový fond ale požaduje po zahrádkářském svazu rychlé odstranění skládky. " Celá situace je v řešení policie, na kterou se obrátila krnovská organizace Českého zahrádkářského svazu Vysoký břeh s trestním oznámením na jednoho ze svých členů, který se měl nejvíce podílet na zakládání černé skládky. Pozemkový fond zahrádkáře opakovaně vyzval k urychlení řešení celé věci. V opačném případě, protože jsou porušovány podmínky nájemní smlouvy, by Pozemkový fond zvážil ukončení nájemního vztahu," informoval Michal Bureš, tiskový mluvčí Pozemkového fondu ČR.
Nejen ekologové varují, že takováto skládka poblíž vodního zdroje může způsobit obrovskou katastrofu, na kterou by opět doplatila nejen vodní fauna a rybáři, ale také lidé žijící v okolí skládky.

JIŘÍ KRUŠINA
Zdroj: Bruntálský a Krnovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů