Sobota, 20. dubna 2024

Sója vypěstovaná u Amazonky už nemá na trhu šanci

Sója vypěstovaná u Amazonky už nemá na trhu šanci
Na silnicích jsou vidět jen hluboké koleje vyjeté od těžkých nákladních aut. Vpravo a nalevo od nich se rozprostírají zelená pole se sójou, vysoká asi tak po kolena. Kromě závozníků či letců, kteří na pole stříkají insekticidy, není široko daleko vidět ani noha.
Jsme na západě Brazílie, v blízkosti deštných pralesů u Amazonky. Spory s rodilými indiány jsou na denním programu, čas od času se stávkuje, pak guvernér zajde s náčelníkem vykouřit dýmku míru a vše je zase v pořádku. Farmářům pěstujícím sóju však nemohou přijít na jméno ani ochránci přírody.
Nyní se ale samotní farmáři rozhodli situaci změnit. Nedávno vystoupili vrcholní zástupci branže, jako například Svaz zpracovatelů rostlinného oleje (Abiove) či Svaz vývozců obilovin (Anec), a překvapivě oznámili, že již nebudou obchodovat se sójou, vypěstovanou na vymýceném amazonském pralese. "Trh dnes už nechce jen nejlepší cenu, ale také ekologicky a sociálně "nezávadné" zboží," řekl šéf Abiove, Carlo Lovatelli.
Co ale zapomněl dodat, bylo to, že jej k tomuto rozhodnutí nemilosrdně tlačí i jeho odběratelé. Stále více maloobchodních řetězců, výrobců potravin či fast foodu se totiž zařeklo, že nebude od velkých obchodníků kupovat žádnou sóju, která byla vypěstována na půdě někdejšího pralesa.
I oni jsou totiž pod tlakem ochranářů. Greenpeace tak například dokázali, že "amazonská" sója se dostala až do kuřecích nugetek londýnských poboček McDonaldu. To pro řetězec nebyla příliš pozitivní reklama, a tak musel rychle zareagovat. "Již dlouho nepoužíváme žádné maso, které by pocházelo z krav z oblasti kolem Amazonky," prohlásila Karen van Bergen, vicešéfka pro Evropu. "Totéž pravidlo platí i pro sóju, kterou jsou krmená kuřata," dodala. Stejný postoj posléze převzaly i maloobchodní řetězce, jako jsou Tesco, Sainsbury či potravinářský koncern Unilever.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů