Pátek, 29. března 2024

Elektřinu i uhlí zdraží i vyšší spotřební daň

Elektřinu i uhlí zdraží i vyšší spotřební daň
Výdaje českých domácností za energie porostou v roce 2008 nejspíš ještě víc než od ledna 2007. Zatímco napřesrok se chystá ČEZ zdražit elektřinu zhruba o osm procent, o rok později její ceny zvedne i vyšší spotřební daň. Ta se bude týkat i uhlí a dalších paliv.
Podle zákonů, které navrhlo Ministerstvo financí a které mají HN k dispozici, by spotřební daň měla zdražit elektřinu nejméně o jedno procento. Domácnostem, které elektřinu používají jen ke svícení, by tak roční výdaje stouply zhruba o stokorunu. Ti, kdo elektřinou topí, by si museli ročně připravit několik set korun navíc.
Návrhy Ministerstva financí mají splnit požadavky Evropské unie na zavedení "ekologických daní".
"To ale vůbec žádná ekologická daňová reforma není," kritizuje zamýšlené zákony předseda Strany zelených Martin Bursík.
Vadí mu, že sazby daně zůstaly na minimu, které požaduje Brusel.
Reforma, kterou Bursík vloni připravil pro Ministerstvo životního prostředí, počítala s daňovými sazbami třikrát vyššími. Jeho koncepce se odvíjela od teze "čím špinavější je výroba elektřiny, tím vyšší by měla být daň".
Nic takového ale Evropská unie vysloveně nežádá a přikazuje jen minimální sazby daně. Ekologická daň má lidi a podniky přimět, aby energiemi víc šetřili, a každý stát je k tomu nutí jinak.
Návrhy, které připravili úředníci financí, ale mohou získat podporu ODS. Česko má podle stínového ministra průmyslu Martina Římana v tomto případě plnit požadavky unie jen na takovém "minimu", aby se vyhlo kritice Bruselu.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů