Čtvrtek, 25. dubna 2024

Klima: O konečné podobě alokačního plánu proběhne veřejná diskuse

Klima: O konečné podobě alokačního plánu proběhne veřejná  diskuse

Se stavem přípravy návrhu Národního alokačního plánu na rozdělení povolenek na vypouštění emisí skleníkových plynů pro roky 2008 – 2012 [1] se v minulém týdnu seznámila vláda. Ministerstvo životního prostředí nyní ověřuje podklady o potřebě emisních povolenek od průmyslových svazů, které indikují zájem o větší množství povolenek, než  v předchozím období. Při zpracování definitivního návrhu ale MŽP samozřejmě zohlední skutečnost, že systém obchodování s povolenkami má sloužit především k tomu, aby se množství škodlivin v ovzduší snižovalo.

Jedná se o důležité rozhodnutí, které vyžaduje podrobnou veřejnou diskusi. Ta by měla proběhnout po zveřejnění konkrétního návrhu alokačního plánu v říjnu tohoto roku.  Návrh bude po schválení vládou odeslán Evropské komisi. Ta uvádí, že  při schvalování předložených alokačních plánů bude vycházet mimo jiné ze skutečných emisí za rok 2005.

"Nová vláda by měla zvážit všechny možnosti, včetně varianty přidělení menšího množství povolenek, než je očekávaná úroveň jejich potřeb. Tato varianta by mohla více motivovat k modernizaci ekonomiky, zvýšení její efektivity a snížení produkce emisí. Nová vláda by se také měla pokusit přesvědčit firmy, aby peníze získané z povolenek investovaly do ochrany životního prostředí,“ konstatuje ministr životního prostředí Libor Ambrozek.

Poznámky:

[1] Národní alokační plán je jeden  z klíčových nástrojů obchodování s emisemi skleníkových plynů.   Předchozí byl připraven na období 2005 -2007 a umožňoval přidělit českým podnikům  až  97,6 milionu povolenek. Každá povolenka představuje právo vypustit jednu tunu emisí CO2 a je volně převoditelná v rámci EU.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů