Pátek, 29. března 2024

Odpad z Libčevsi už je zpět v Německu

Odpad z Libčevsi už je zpět v Německu
Když v areálu bývalého kravína v severočeské Libčevsi začaly už podruhé hořet haldy odpadu dovezeného z Německa, stal se z tamní nelegální skládky mediální hit. Situaci na místě "řešil" i premiér a Ministerstvo životního prostředí rozjelo jednání s německými úřady o vrácení odpadu za hranice.
Obavy, že případ přesto zamíří - jako řada podobných - do ztracena, se nenaplnily. Libčeveský odpad už je zpět v Německu. A v souvislosti s dovozem zhruba 3,5 tisíce tun plastů a textilu policisté obvinili šest lidí - tři autodopravce a v tomto měsíci i tři organizátory.
Česká inspekce životního prostředí uložila společnosti Bau 24, která stála za dovozem největšího množství odpadu, rekordní desetimiliónovou pokutu. Firma ale skončila v konkursu. Když bylo jasné, že odvoz odpadu nemá kdo zaplatit, stát dal na likvidaci skládky v Libčevsi 1,9 miliónu korun.
Problém je však v tom, že Libčeves byla jen jednou z patnácti lokalit, do kterých firmy navezly více než 15 tisíc tun německého odpadu. A ve většině z těchto míst leží odpad dál.

Bílý kůň, nebo organizátor?
"Dnes už můžu říct, že je po všem, areál je uklizený," říká starostka Libčevsi Vlasta Staňková. "A jednatel vlastníka objektu chce prý areál prodávat," dodává.
Právě jednatel nizozemské firmy OLD - HEN Libčeves a bývalý starosta Libčevsi Michal Pospíšil byl tím, kdo loni areál pronajal pražské firmě Bau 24. Tato firma mu prý tehdy slíbila, že do areálu bude vozit plasty k dalšímu roztřídění.
Do bývalého kravína ale začalo jezdit každý den až deset kamiónů s komunálním odpadem.
Za firmu Bau 24 v té době vystupoval muž, který tvrdil, že se jmenuje René Grünwald. Jenže pak se vše začalo zamotávat. Grünwald začal tvrdit, že s případem nemá nic společného a že se za něj vydává někdo jiný. "Firmu Bau 24 jsem nikdy nekupoval, někdo zneužil mé doklady," tvrdil Grünwald v dubnu HN.
Grünwald byl zároveň jednatelem firmy Benefon Praha, která stála za dovozem nelegálního odpadu do pražských Lahoviček. K této firmě se Grünwald sice zná, tvrdí ale, že ji dostal za tři tisíce korun a byl v ní bílým koněm.
Policisté potvrzují, že role René Grünwalda byla mnohem menší, než si původně mysleli. Nasvědčuje tomu i to, že nakonec obvinili tři muže ze středních Čech, kteří za firmu Bau 24 i Benefon Praha dovoz odpadu organizovali.

Obvinění ještě přibudou
Výnosný obchod, ve kterém si organizátoři přišli na desetimiliónové částky a dopravci na řádově statisíce korun, se rozjel poté, kdy v Německu začal platit přísnější zákon na zpracování domovního odpadu. Podle policistů vše organizovalo zhruba deset lidí, další desítky lidí pak fungovaly jako dopravci. Kvůli dovozu odpadu policisté obvinili třicet lidí, z toho jednoho Němce. Podle kriminalistů se dají čekat další obvinění.
Stát zároveň stále jedná s německou stranou o vrácení odpadu ze skládek v Sosnové, Lahovičkách a Milovicích.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů