Úterý, 23. dubna 2024

Za německý odpad padla další pokuta

Za německý odpad padla další pokuta
Za dovoz nelegálního odpadu ze Spolkové republiky do Česka padla další vysoká pokuta. Česká inspekce životního prostředí uložila pražské společnosti AM servis za dovoz zhruba 1500 tun odpadu do bývalého vojenského areálu v Milovicích sankci 2,7 miliónu korun.
"Šlo o odpad, který loni v listopadu a prosinci roku 2005 společnost převzala z Německa a umístila do objektu v Milovicích," uvedla mluvčí inspekce Ivana Awwadová.
Za dovoz německého odpadu to je v letošním roce druhá nejvyšší pokuta, kterou inspekce uložila. V obou případech, tedy i u desetimiliónové pokuty společnosti Bau 24 za dovoz odpadu do Libčevsi, je však nejisté, jestli pokuty někdo zaplatí.
Bau 24 je v konkursu a jednatel AM servisu, s. r. o., Martin Sába není k dosažení. Stejně tak jeho firma, která má mít sídlo v pražském průmyslovém areálu. Sábova firma přitom stojí i za dovozem odpadu na další místo v zemi - do bývalých kasáren v Dolním Žandově, která si jeho firma loni v prosinci pronajala. Zde šlo sice "jen" o osm kamiónů, odpad však musel zlikvidovat majitel kasáren. "Sába nakonec vše popřel a přestal zvedat telefony," popsal již dříve poslední kontakt s jednatelem AM servisu vedoucí žandovského areálu Zdeněk Mareš.
"Tyto společnosti za sebou důkladně zametaly stopy. Přesto se nám v případě firmy AM servis podařilo prokázat německý původ u části odpadů z Milovic, což je důležité pro jejich vrácení do Německa," dodává Petr Havelka z inspekce.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů