Čtvrtek, 25. dubna 2024

S přílivem chalupářů přibývá v létě komunálního odpadu

S přílivem chalupářů přibývá v létě komunálního odpadu

Chalupáři a chataři si na obecním úřadu mohou zakoupit igelitové pytle, do kterých odpad ukládají, nebo stejně jako místní lidé, využívají popelnice. Některým se ale nechce platit poplatky a odpad o víkendu pálí.

Benešovsko - V letních měsících zaznamenávají některé obce v okresu vedle trvale žijících obyvatel i značný počet chalupářů. V posledních letech přibývá rodin, které ve svých rekreačních objektech žijí od jara až do podzimu. Produkují samozřejmě i odpady.

V některých osadách odpadky spalují

V některých chalupářských osadách, kde obecní úřady neurčily ani trvale žijícím, ani chalupářům, nejnižší nutnou hranici domovního odpadu, kterou musí domácnosti hradit, se ovšem množí spalování odpadků o víkendech, což životnímu prostředí rozhodně nepřispívá.

Chataři si kupují igelitové pytle

Chalupáři si ale většinou na obecních úřadech zakupují igelitové pytle, jinde výjimky pro rekreanty nezavádějí a řeší sběr povinností zakoupit si lístečky na jednorázový odvoz popelnic. "U nás chataři ukládají komunální odpad do popelnic, nebo do igelitových pytlů s logem firmy, která u nás sběr komunálního odpadu smluvně provádí. Chataři a chalupáři platí poplatky za odvoz a uložení odpadu," řekla Irena Línková z Obecního úřadu v Žehušicích s tím, že problém se zvýšeným spalováním odpadků zatím řešit nemuseli.

Někteří využívají kontejnery

Někteří chalupáři využívají i velkokapacitní kontejnery v obcích k uložení většího množství odpadu společně s místními lidmi. "Neděláme žádné zásadní rozdíly mezi likvidací odpadků trvale žijících obyvatel nebo chalupářů. I oni mají své popelnice a podle potřeby je přistavují k vyvezení, stejně jako lidé z obce," shoduje se většina starostů obcí, kde jsou chatové osady.

Zodpovědnost je na místě

Také někteří chalupáři se k likvidaci odpadků staví zodpovědně. "Přes léto trávíme na chatě s manželem každý víkend, ale na týden jezdíme domů. Proto mi připadá zbytečné platit poplatky za popelnici a vozím odpadky v nějakém pytli domů, kde je vyhodím. Rozhodně bych je ale na chatě nepálila," uvedla Marie Tichá.

Zdroj:Benešovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů