Čtvrtek, 28. března 2024

Ekologové zahájili petici za lepší třídění odpadu na jihu Čech

Ekologové zahájili petici za lepší třídění odpadu na jihu Čech

České Budějovice -- Ekologové z Hnutí Duha, sdružení Calla a Jihočeské matky chtějí, aby se na jihu Čech zlepšilo třídění odpadu. V kraji podle nich většina odpadu končí na skládkách. V obcích je i málo kontejnerů na tříděný odpad. Ekologové žádají, aby vedení Jihočeského kraje více motivovalo obyvatele k třídění odpadků. Požadavky jsou obsaženy v petici, jež byla dnes zahájena v Českých Budějovicích.

"V Jihočeském kraji se třídí a recykluje pouhých deset procent komunálních odpadů. Přitom třeba v Hradci Králové je to třikrát a v rakouském Grazu dokonce pětkrát více," řekl novinářům na dnešní tiskové konferenci Ivo Kropáček z Hnutí Duha.

Hlavní překážkou jsou podle ekologů špatné recyklační služby. Zatímco popelnice stojí před každým domem, musejí obyvatelé ČR v urazit v průměru 170 metrů ke kontejnerům na tříděný odpad. Podle iniciátorů petice navíc lidé nemají možnost třídit kompostovatelný odpad, jenž tvoří bezmála polovinu obsahu popelnic. Zhruba 80 procent odpadků přitom lze dál recyklovat.

Ekologové proto v petici žádají, aby kraj zajistil lidem možnost třídit bioodpad z kuchyní a zahrádek, schválil systém sběru roztříděného odpadu do pytlů a podporoval domácí kompostování. Třídit bioodpad mohou zatím jen lidé v Písku, v Prachaticích a Českém Krumlově pak zavádějí pytlový svoz odpadu.

"Rovněž žádáme, aby kraj zamítl projekt spalovny komunálního odpadu v Mydlovarech," uvedl Kropáček. S výstavbou spalovny, kterou plánuje společnost E.ON, nesouhlasí i obec s 300 obyvateli. "Celou záležitost jsme předali pražské advokátní kanceláři," uvedl starosta Mydlovar Petr Ciglbauer.

Občanská sdružení rovněž odmítají rozšíření skládky v Lišově, která měla sloužit jen do roku 2007. "Místo její rekultivace je však požadováno další prodloužení životnosti zhruba o tři roky. A to v místech starých skládek, které představují rizikové ekologické zátěže," uvedl Vladimír Molek ze sdružení Calla.

Petiční archy lze podepsat v kancelářích sdružení Calla, Jihočeské matky, společnosti Rosa, v Dobré čajovně v Hroznové ulici, v prodejně zdravé výživy Slunečnice a při agrosalonu Země živitelka i ve stánku Krasec v pavilonu B výstaviště. Petice je i na internetových stránkách pořádajících organizací

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů