Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé


Společnost Crestyl (dříve Huts) vybuduje v prostoru mosteckého I. náměstí komerčně obchodní centrum, jehož součástí bude i 100 bytů a dvoupatrové podzemní garáže s 350 parkovacími místy. Práce na stavbě, která výrazně změní vzhled centra města, by měly začít na přelomu letošního a příštího roku. Termín otevření centra za 800 miliónů korun je první čtvrtletí 2008, řekl Omar Koleilat z Crestylu. Výstavba měla začít v červenci, zbrzdilo ji odvolání občanského sdružení Architektonicko Ekologický Servis proti územnímu rozhodnutí. "Začátkem září požádáme o vydání stavebního povolení," uvedl Koleilat.

Do akce Evropský den bez aut, která bude v Česku přesně za měsíc, se zatím přihlásilo 35 měst. Obce na několik hodin uzavřou vybrané části pro automobilovou dopravu. Zároveň v těchto místech uspořádají akce, které budou propagovat ekologicky příznivé a zdravé způsoby dopravy. Evropský den bez aut se v Česku uskuteční popáté.

Náměstek čínského ministra stavebnictví Chou Baoxing dnes řekl, že Čína vítá zahraniční a soukromné investice do projektů vodního hospodářství měst, odvodnění a likvidace znečištění odpadních vod.
Chou dnes v Pekingu na tiskové konferenci konstatoval, že v příštích pěti letech zmíněné položky budou potřebovat celkové investive jeden bilion čínských juanů. V minulosti tento průmysl byl pod kontrolou čínské vlády. Nyní čínská vláda je ochotna otevřít tento trh a vítá investice zahraničních a soukromých podniků.
Chou dodal, že Čína připravuje nové metody kontroly vodního hospodářství měst, odvodnění a likvidace znečištění odpadních vod.

Zlín - Nákladní vozidlo s nelegálním odpadem zadrželi policisté v pondělí večer na přechodu ve Strání na Uherskohradišťsku. Sedmadvacetiletý řidič původem ze Slovenska se pokusil do Česka převézt ojeté pneumatiky. Nedokázal celníkům předložit povolení ministerstva životního prostředí k přepravě odpadu a byl vrácen zpět na Slovensko. 0 dvě hodiny později se pokusil do republiky dostat přes sousední hraniční přechod ve Velké nad Veličkou. Když viděl, že bez povolení ani zde hranice nepřekročí, otočil vůz a vrátil se na Slovensko.

České Budějovice - "Skládky jsou nutná koncovka, ale nejvíce ovlivňují životní prostředí a jsou největším zásahem do krajiny," uvedl včera za sdružení Calla Vladimír Molek k problematice odpadového hospodářství na Českobudějovicku. Ekologové od včera začali shromažďovat podpisy pod petici, ve které požadují lepší recyklaci odpadu v jižních Čechách. Molek zároveň kritizoval skutečnost, že skládky se hlavně rozšiřují, místo aby se odpad více třídil a znovu využíval. Skládky tak připomínají proslulého otesánka z pohádky. "V současné době pokračuje stav, kdy v okrese České Budějovice existuje několik mamutích skládek. Růžov s obrovskou kapacitou a souběžně se jedná o rozšíření skládky v Lišově," upozornil ekolog. Zároveň vyjádřil názor, že ekonomickým zájmem provozovatelů skládek není třídění odpadu, ale jeho co největší ukládání, za což původce odpadu platí.

ZLÍN - O poskytnutí dotace na projekt Ekologická a bezbariérová doprava ve Zlíně hodlá požádat město Zlín. Městská rada schválila podání žádosti a doporučila zastupitelstvu, aby projekt podpořilo.

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) zahájí ve čtvrtek 24. srpna sanační práce v areálu bývalých skláren v Lenoře na Prachaticku, kde je volně uloženo několik set tun jedovatých látek.
Na sanaci areálu bývalých skláren už uvolnila ČIŽP půl miliónu

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů