Úterý, 19. března 2024

Ve čtvrtek zahájí Země živitelka

Ve čtvrtek zahájí Země živitelka
Na jih Čech míří vystavovatelé z celého světa * Organizátoři čekají 100 000 návštěvníků

Už zítra v 9 hodin otevře znovu své brány nejnavštěvovanější a nejstarší česká zemědělská výstava - Země živitelka. Na budějovickém výstavišti se letos představí na 700 vystavovatelů a obchodníků z 19 zemí, včetně firem z celé ČR.
Mezinárodní agrosalón zahájí v deset hodin v pivovarské zahradě ministr zemědělství Jan Mládek (ČSSD). Po několika letech zde ale bude chybět vzhledem ke stávající politické situaci premiér české vlády. Už v sobotu dopoledne se ale Národních dožínek zúčastní prezident Václav Klaus.
"Přestože se letos, stejně jako v každém sudém roce, konal brněnský TechAgro, je zájem vystavovatelů skutečně veliký. Své zastoupení budou mít na letošním už 33. ročníku Země živitelky firmy z Belgie, Běloruska, Francie, Itálie, Japonska, Maďarska, Německa, Nizozemska, Norska, Polska, Rakouska, Ruska, Slovenska, Slovinska, Švédska, Ukrajiny, USA a Velké Británie. Největší nárůst zájmu jsme zaregistrovali mezi vystavovateli ze Slovenska a Rakouska, což přímo souvisí s rozvojem přeshraničních styků," uvedl vedoucí útvaru výstav společnosti Výstaviště České Budějovice Josef Hofman.
Podle ředitelky výstaviště Marcely Payerové bude obsazen celý areál na levém břehu Vltavy. Celkem více než 18,5 tisíce m2 krytých i volných výstavních ploch. "Motto výstavy zůstává stále stejné: Budoucnost českého zemědělství a českého venkova. Na toto téma proběhne hned několik odborných seminářů. Zemědělci se však mohou těšit tradičně na novinky ze světa zemědělské techniky, rostlinné a živočišné výroby, zahradnictví a pěstitelství, lesního i vodního hospodářství či ochrany životního prostředí," poznamenala Payerová.
Země živitelka, jejíž součástí bude také bohatý doprovodný kulturní program, potrvá do úterý 29. srpna. Denní vstupné pro dospělé činí 70, zlevněné 40 a školní 15 korun. Rodinná vstupenka (2 2) pak 170 korun.

Policie je připravena

O klid a pořádek uvnitř areálu se budou, jako už tradičně, starat policisté ze speciálně zřízeného obvodního oddělení. Nasazen bude také tým Kapsa, zaměřený proti kapsářům a dalším zlodějům. "Posíleny budou rovněž hlídky dopravních policistů, kteří budou řídit dopravu na příjezdových trasách k výstavišti a jeho okolí," řekla v úterý Právu mluvčí jihočeské policie Jana Kameníková.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů