Pátek, 29. března 2024

Libor Ambrozek se zúčastní Velké podzimní cyklojízdy

Libor Ambrozek se zúčastní Velké podzimní cyklojízdy

Velké podzimní cyklojízdy Prahou za práva a bezpečnost cyklistů se zúčastní také dosavadní ministr životního prostředí a poslanec Libor Ambrozek. Cyklojízda se koná přesně za čtyři týdny – na Evropský den bez aut v pátek 22. září. Cyklisté se sejdou na náměstí Jiřího z Poděbrad před 18. hodinou.

„Automobilová doprava je významným producentem skleníkového CO2, ale i dalších emisí – oxidů dusíku, prachu, těkavých látek. Kvůli nadměrné automobilové dopravě se ve městech několikanásobně překračují hlukové limity, auta zabírají obrovské množství prostoru pro život ve městech, na silnicích umírají ročně stovky lidí. To všechno jsou jasné důvody, proč jízdy autem omezit,” vysvětluje Ambrozek, proč MŽP i on osobně Evropský den bez aut podporuje.

„Cyklistika je zejména pro dopravu ve městě vhodnou alternativou. Nehlučí, nepřináší žádné emise, nezabírá prostor. V Praze jsou ale podmínky pro cyklisty takové, že normálně se tu po ulicích na kole jezdit bojím. Proto jsem se rozhodl letošní zářijové cyklojízdy osobně také zúčastnit. Doufám, že mi to poslanecký program nepřekazí,” dodává Ambrozek.

Na cyklojízdách se pražští cyklisté scházejí pravidelně každý třetí čtvrtek v měsíci. Dvakrát ročně – v dubnu ke Dni Země a v září k Evropskému dni bez aut – se konají tzv. Velké cyklojízdy. Letos vychází Evropský den bez aut na pátek, proto i cyklojízda změnila svůj tradiční čtvrteční termín právě na pátek.

Další informace:

www.cyklojizdy.cz

www.auto-mat.cz

www.env.cz

www.mobilityweek-europe.org
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů