Úterý, 23. dubna 2024

Ekologové porazili kliku těžařů

Ekologové porazili kliku těžařů

Těžba v kalifornském pralese nebude

SAN FRANCISCO - Další významnou porážku utrpěla naftařská klika ovládající vládu George W. Bushe. Ochránci přírody dosáhli toho, že jim soud zakázal těžbu v pralese vzácných sekvojí v Kalifornii.

Řádění těžařů, kterým jde Bushova administrativa až podezřele na ruku, se podařilo překazit americkým ekologickým skupinám. Bush a naftaři se totiž chystali vyplenit chráněné sekvoje, když Bílý dům původně svolil s těžbou ropy v pralese ve státě Kalifornie. Kvůli umístění těžařských věží však bylo potřeba kácet. Zlikvidování tohoto místa byznysmeni omlouvali prevencí před požáry . Soud ovšem nakonec rozhodl, že Bushův krok byl pošlapáním zákonů o ochraně životního prostředí a povolení těžby tedy zrušil, napsala včera agentura AFP.

Do boje proti rozhodnutí Bushova kabinetu v roce 2005 se postavily nejen místní úřady ale zejména ekologové, například organizace Sierra Club. Vláda šla proti dekretu kabinetu jeho předchůdce Billa Clintona. Ten v roce 2000 ustavil národní park Giant Sequoia National Monument v Sieře Nevadě s cílem chránit vzácné stromy, jež se mohou dožívat až 3000 let. Sekvoje mohou v průměru měřit i deset metrů a na výšku až 90 metrů.

V oblasti se vyskytují dvě třetiny světové populace obřích sekvojí. Kácet se mělo na 1300 hektarech ročně; celá rezervace se rozkládá na 132 700 hektarech.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů