Úterý, 23. dubna 2024

Spalovně odpadů neodzvonilo

Spalovně odpadů neodzvonilo

Pardubice / Opatovice nad Labem - Včera odpoledne se v hejtmanství na mimořádné valné hromadě sešli členové akciové společnosti EVO Opatovice. Ta "bojuje" za postavení spalovny v této obci na hranicích Pardubického a Královéhradeckého kraje.

Na programu jednání bylo kromě informací o činnosti také stanovení úkolů pro představenstvo na další období či schválení zpracování studie proveditelnosti, která má být dokončena v dubnu 2007. "Zároveň bylo vyhlášeno výběrové řízení na zpracování dokumentace k územnímu řízení, kde se předpokládá termín dokončení v prosinci letošního roku," informovala mluvčí Pardubického kraje Kateřina Nohavová.

Přípravné práce pokračují, přestože obyvatelé Opatovic v červnovém referendu řekli spalovně ne. "Výsledky místního referenda obce Opatovice nad Labem jsme vzali na vědomí," uvedl předseda představenstva společnosti EVO Jan Čulík s tím, že výsledek není pro investora závazný. Má jen doporučující charakter. "Míníme však jednat s Opatovicemi i dalšími obcemi o zárukách kvality projektu a jeho ekonomických výhodách," dodal Jan Čulík a doplnil, že v Opatovicích chtějí použít technologii ověřenou ve více než třech stech spaloven v Evropě.

Valná hromada uložila také představenstvu ve spolupráci s Pardubickým krajem jednat s Královéhradeckým krajem o použití komunálního odpadu jako alternativního paliva. V současnosti je stoprocentním akcionářem a. s. EVO stále Pardubický kraj. V průběhu příštího roku tam budou moci vstoupit i další obce a města.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů