Pátek, 29. března 2024

Cecelice zaluji bansky urad, obec nechce dopustit zasypani vyjimecneho jezera

Cecelice zaluji bansky urad, obec nechce dopustit zasypani vyjimecneho jezera

MELNIK/CECELICE – Obec Cecelice podala spravni zalobu na rozhodnuti Ceskeho banskeho uradu. Tento urad nedavno povolil zasypani Cecelickeho jezera odpadem. Obec pozaduje, aby bylo rozhodnuti zruseno. Argumentuje porusenim zakona pri vydavani rozhodnuti a poskozenim svych vlastnickych prav; patri ji totiz jeden z pozemku nachazejicich se uvnitr piskovny. Cecelicti chteji, aby jezero zustalo zcasti zachovano jako biotop vzacnych druhu vodnich mekkysu a obojzivelniku, a zcasti slouzilo k rekreaci. „Nechceme zde vytvorit zadne rekreacni stredisko, ale chteli bychom zde zachovat zakladni zazemi pro vikendovou rekreaci, ktera by neohrozila vzacne druhy zivocichu v jezere. Pokud nebude zasypano, je Cecelicke jezero dost velke na to, aby zde mohli koexistovat lide i vodni organismy,“ rika starosta Cecelic Josef Zeman.  

Zalobou se nyni bude zabyvat Mestsky soud v Praze. Pravnik Mgr. Radek Motzke, ktery zalobu sestavil, je presvedcen, ze obec ma vic nez dost argumentu k tomu, aby ji soud vyhovel. „Cesky bansky urad porusil pri vydavani sveho rozhodnuti zakon o ochrane prirody a zakon o hodnoceni vlivu na zivotni prostredi. Porusil take vlastnicka prava obce, ktere patri jeden z dotcenych pozemku,“ vysvetluje pravnik. Zavazne poruseni dvou zakonu pri vydavani rozhodnuti Ceskeho banskeho uradu nedavno potvrdilo take Ministerstvo zivotniho prostredi a Krajsky urad Stredoceskeho kraje.

Obec Cecelice se ve sve zalobe domaha zruseni rozhodnuti Ceskeho banskeho uradu i Obvodniho banskeho uradu Kladno. Zaroven pozaduje priznani tzv. odkladneho ucinku zaloby. Povoleni, vydana firme H.Z.C.J. k zasypani jezera, jsou totiz v soucasne dobe stale vykonatelna a jejich pravni platnost muze pozastavit jedine soud. Pokud obec soudni spor vyhraje, cele rizeni o definitivnim ukonceni tezebni cinnosti v Cecelicich a rekultivaci jezera bude probihat znovu. Obec v nem chce prosadit zachovani vodni plochy, vybudovani zazemi pro vikendovou rekreaci a vytvoreni litoralnich biotopu pro chranene druhy zab.

Preji krasny den!

Marek Jehlicka, tiskovy mluvci sdruzeni Arnika

606 727 942

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů