Středa, 24. dubna 2024

Návrat starých plodin do Moravského krasu

Návrat starých plodin do Moravského krasu

Nenápadně a bez povšimnutí zmizely, mnohdy téměř vedle nás staré a krajové odrůdy užitkových rostlin. V současné době lze nalézt v krajině už jen ovocné dřeviny a výjimečně u soukromníků a v zahrádkách některé okrajové plodiny, zeleniny, koření a léčivky.
 
Dříve měl každý kraj své typické odrůdy, které se tam udržovaly po dlouhé generace. V Moravském krasu to byly odrůdy prosa, ječmene, lnu a konopí. Ty poskytovaly sice nižší, ale zato stabilní výnosy a sloužily k přípravě typických jídel a místních specialit. Vyjadřovaly svým způsobem ducha místa či kraje i lidí v něm žijících. V současnosti jsou tyto odrůdy úplně ztraceny. Zmínky o nich lze nalézt pouze v archivech a kronikách.

Krajové formy a tradiční odrůdy představují kulturní bohatství regionu a národa, neboť je v nich konzervován lidský um, dovednost a šlechtitelské znalosti vycházející z potřeb, tradic a vůbec kulturního prostředí regionu. Krajové formy vznikaly od počátku zemědělství výběrem z planých ekotypů a jejich pěstováním rolníky v jejich domácím regionu. Rolníci opakovali výběr vědomě i neuvědoměle, až se ustálily krajové formy, a ty si navzájem vyměňovali. Staré tradiční odrůdy naopak vznikaly  zprvu cíleným výběrem a později záměrným křížením šlechtiteli. Hranice mezi těmito původními a šlechtitelskými materiály je nejasná. Pravých krajových materiálů se dochovalo málo a je o nich mnohem méně informací než o starých šlechtěných odrůdách

O záchranu starých  plodin usiluje projekt „Návrat starých plodin do Moravského krasu“, jehož cílem je vyhledání a odzkoušení pěstování a využití tradičních odrůd a krajových forem, jejich uchování v  regionu a osvěta mezi zemědělci a veřejností pro jejich pěstování na větších plochách.

V letošním roce bylo v Moravském krasu na pěti lokalitách vyseto např. svatojánské žito,  krajová odrůda hrachoru z Bílých Karpat, pšenice jednozrnka, pšenice dvouzrnka, krajové odrůdy nahého ječmene z Beskyd, len, konopí, jedlý zahradní bob, cizrna, světlice barvířská, pískavice řecké seno atd. Společně s kulturními rostlinami byly vysety i v regionu v současnosti vymizelé plevely jako např. koukol, hlaváček letní a sveřep stoklasa.  

Většina plodin se z malých políček sklízí ručně. Z důvodu deštivého počasí v posledních čtrnácti dnech máme problémy se sklizní. Hledáme proto větší počet dobrovolníků nebo brigádníků na pomoc se sklizní.


Bližší informace:

Ing. Jozef Jančo, MAS Moravský kras, 679 13 Sloup 221, tel. 739 042 933

e-mail: masmk@seznam.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů