Čtvrtek, 25. dubna 2024

Podnikatel staví v přírodním parku Peklo

Podnikatel staví v přírodním parku Peklo

Podnikatel, známý střelbou na sousedův skot, staví v Lázních Libverda dům v přírodním parku Peklo. Neexistence územního plánu umožňuje městem neřízenou výstavbu.

Lázně Libverda - Nad lázeňským městem na Frýdlantsku vyrostl patrový dům. Podle stavebního rozhodnutí se jedná o hospodářskou usedlost, podle místních je to nový dům místního podnikatele Ivo Machoviče. Výstavba se nachází v přírodním parku Peklo, pár metrů od Obřího sudu na hranici CHKO Jizerské hory.

Lázně Libverda nemají doposud zpracovaný územní plán a tak v praxi může stavět kdokoliv a kdekoliv. Musí si sám zařídit souhlas orgánů státní správy.

"O územní plán se zde pokoušíme už několik let. Pravda je, že pokud by byl na světě, tak by zřejmě výstavba na místě, kde staví pan Machovič, nebyla možná," uvedl starosta Lázní Libverda Jan Pospíšil. "Cílem města je nová výstavba, ale chceme tomuto zásahu do života města dát nějaký řád," dodal starosta.

Územní plán obce je zásadní dokument pro regulaci výstavby. "První plán nebyl schválený pro majetkové spory okolo Obřího sudu a nový plán se teprve připravuje. Celý proces může trvat i několik let," vysvětlil aktuální situaci starosta Jan Pospíšil. Stavebník Ivo Machovič, který vlastní okolo Lázní Libverda rozsáhlé pozemky, měl tak otevřenou cestu k výstavbě. Nadřízené státní orgány se dlouho pokoušely výstavbě zabránit. Jediné, na co úřady přistoupily, byl souhlas k vybudování hospodářské usedlosti. Pod tento pojem se podnikateli podařilo zařadit i výstavbu nového rodinného domu.

Bližší informace o stavebním povolení a o výstavbě v přírodním parku odmítl příslušný stavební úřad sdělit.

JAN ŠIROKÝ

Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů