Čtvrtek, 25. dubna 2024

Praha chce zachránit stádo huculů

Praha chce zachránit stádo huculů
PRAHA Radní se rozhodli zachránit unikátní chovné stádo huculských koní. Osmnáct huculů odkoupí hlavní město od TJ Aster, která chov finančně nezvládla a na koně byla vypsána exekuce.
"Chov původně karpatských koní na Zmrzlíku v Zadní Kopanině v Praze 5 je jedinečný především svou genetickou čistotou. Kdyby exekutor rozprodal koně po jednotlivých kusech, znamenalo by to rozmělnění a zničení uceleného chovu," vysvětlil radní pro životní prostředí Miloš Gregar. Za celkem osmnáct koní zaplatí hlavní město podle ocenění odborných znalců půl milionu korun, kupní smlouva by měla být podepsána v průběhu září.
Huculský kůň je společně s koněm kladrubským genovým zdrojem České republiky. Na celém světě žije v současné době pouze 1500 těchto koní. V Praze se huculové chovají už více než třicet let. Záchranný Hucul Club provozoval s koňmi mnoho aktivit, koně využíval pro hipoterapii i ekologickou práci v chráněných územích, například v Prokopském a Dalejském údolí.
"O jedenáct klisen, tři hřebce a čtyři pracovní valachy se starali dobrovolníci a finančně je takový chov nad síly dobrovolnické organizace i přesto, že město ho formou grantů podporovalo," uvedl Miloš Gregar. Koně zůstanou letos zatím na Zmrzlíku, příští rok by se měli zařadit do chovů pražské zoologické zahrady. Pořízení zázemí pro huculy by nemělo být příliš nákladné, koně jsou totiž nenároční a velmi odolní. "Rozhodně ale nebudeme dobrovolníkům z Hucul Clubu bránit v další péči o koně, naopak bychom rádi zachovali hipoterapii, jízdy dětí v rámci jezdeckého klubu i další činnosti," prohlásil radní Gregar.
I pražských chovatelům - dobrovolníkům se podařilo huculské koně zachránit. Ještě v roce 1972, kdy jeho chov v Praze začal, existovaly na světě pouhé tři stovky čistokrevných huculů. Plemeno mimořádně houževnatých a silných koní vzniklo okolo roku 1000 v Karpatech. V krvi huculů stále ještě koluje genetický základ původních divokých evropských koní, kteří vyhynuli asi před 150 lety.
Huculští koně sloužili jako pracovní i armádní koně, chovala je od poloviny devatenáctého století například rakousko-uherská armáda. Jejich populaci ale drasticky snížily především obě světové války. Na její obnovení už ale nedošlo, armáda, ale i lesníci ztratili společně s postupující mechanizací a motorizací o chov koní zájem.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů