Úterý, 16. dubna 2024

Kouř otravuje okolí továrny

Kouř otravuje okolí továrny
Nářky lidí žijících poblíž průmyslové zóny v Krupce na Teplicku na zápach kouře, který vychází z komína závodu společnosti Knauf Insulation, neberou konce. Stanovisko vedení fabriky, že látky vycházející do ovzduší nejsou škodlivé, rezolutně odmítají.
"Zápach je cítit široko daleko. Nevěříme, že je ten kouř nezávadný. Lidem z okolí se špatně dýchá, pokašlávají, slzí jim oči," tvrdí Gudrun Čermáková, která iniciovala stížnost, pod niž se podepsalo přes 200 lidí. "Nemůžeme si to přece nechat líbit," dodává odhodlaně.
Komín, který je zdrojem údajného znečištění ovzduší, je součástí výrobního komplexu belgické společnosti, jež v květnu zahájila v zóně zkušební provoz. Ředitel krupského závodu připouští, že hlavní komponent páru doprovázejí na výstupu i tuhé znečišťující látky. "Všechny ale splňují platné emisní limity," říká Jan Brázda, jenž se opírá o výsledky neohlášených kontrol, které na popud občanů provedly Česká inspekce životního prostředí a odbor životního prostředí krajského úřadu. "Obě měření dopadla jednoznačně v náš prospěch," připomíná.
Pobouření usedlíci nehodlají ale navzdory argumentům hodit flintu do žita. "Chceme, aby měření provedla nějaká nezávislá instituce," praví Čermáková. "Není přece normální, že nám zničeho nic vadnou kytky na zahradě a plody ovocných stromů pokrývá vrstva jakéhosi stříbrného prachu, podobně jako skla v oknech."
Ředitel Knaufu pozval na středu své "sousedy" na den otevřených dveří. "Na základě provedených měření a vlastního úsudku se sami budou moci přesvědčit o tom, že vše je v pořádku. Budou-li ovšem chtít tyto skutečnosti akceptovat."
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů