Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Velké stavební podniky Hochtief VSB, Stavby silnic a železnic, Strabag, Metrostav a Tchas získaly v Plzni zakázku za 1,7 miliardy korun na stavbu kanalizací a vodovodů. Jde dosud o největší projekt v Plzeňském kraji podpořený penězi z Evropské unie. Brusel na něj vydá zhruba 1,2 miliardy korun a dalších 64 miliónů korun dá Státní fond životního prostředí. Zbytek si město půjčí od Evropské investiční banky. "Stavební sdružení Čistá Plzeň předložilo nejvýhodnější nabídku ze tří uchazečů," řekl ředitel útvaru investic města Evžen Kaucký.

Nevládní organizace právníků Ekologický právní servis přijala nabídku společnosti Hyundai jednat o její plánované investici v průmyslové zóně Nošovice. Právní servis chce prosadit omezení negativních dopadů závodu na společnost a životní prostředí. "Předmětem takových jednání není a nebude poskytnutí jakýchkoliv finančních či jiných výhod ve prospěch EPS," uvádí prohlášení právního servisu.

RADONICE (mir) - Ložiska kaolínu a bentonitu nedaleko Radonic ministerstvo životního prostředí pravděpodobně ochrání před znehodnocením. V několika příštích týdnech tu vyhlásí chráněné území. Podle Pavla Rajmana z ústecké pobočky ministerstva je vyhlášení ve fázi řízení.

Bečov nad Teplou - Někdejší panoramatickou stezku v Bečově chtějí obnovit ochránci přírody. Před několika dny o tom jednali na místní radnici. " Mimo vedení města přišli například i zaměstnanci chráněné krajinné oblasti. Bylo to velké jednání a musím říci, že nikdo z přítomných neměl proti našemu záměru námitek," informoval předseda bečovských ochránců přírody a velký nadšenec Jiří Šindelář. Panoramatická stezka je dlouhá šestnáct kilometrů a vede po bečovských hřebenech. " V rámci její obnovy bychom chtěli zachránit a využít i původní vyhlídky. V současné době připravujeme i projekt na výstavbu zcela nové rozhledny," upřesnil ochránce přírody a autor nápadu obnovy Botanické zahrady. Do oživení vyhlídkové cesty se zapojili i dobrovolníci, kteří se v Bečově účastnili červencového mezinárodního workcampu. Tehdy čistili blízké svahy a prořezávali na někdejší stezce náletové dřeviny. Iniciativu ochránců přírody vítá i starosta Bečova František Neuwirth. " Město takovou akci jednoznačně podporuje. Opět to oživí turistický ruch. Chceme totiž, aby se turisté v Bečově zdrželi i více než jeden den. Proto je třeba, aby tady měli stále co objevovat," uzavřel starosta.

POLEŠOVICE - Do Polešovic na Uherskohradišťsku jezdí lidé okukovat raritu - hnízdní nory břehule říční. Je to pták podobný vlaštovce a patří mezi ohrožené druhy.
Výjimečný je oproti jiným ptákům v tom, že si nestaví hnízda na stromech, ale v hliněných a pískových lomech. Na Moravě se zdržuje v úseku nezregulované řeky Moravy u Rohatce, na Slovácku a Kroměřížsku. "U nás mají vhodné podmínky. Na poli jsou duny vátých písků z poslední doby ledové. Obec je začala těžit v roce 2000. Tak se vytvořily několikametrové pískové stěny, v nichž se ptáci usídlili. "Hnízdiště respektujeme, v době hnízdění se nesmí narušit," vyjádřil se starosta obce Miroslav Panáček (47). "Dříve tito ptáci sídlili podél řeky Moravy v pískových stěnách břehů. Morava je ale zregulovaná, tak si našli náhradní stanoviště.
Břehule je hmyzožravec, na zimu proto odlétá na africký kontinent. Přilétá koncem dubna a vyhrabe si hnízdní noru do hloubky 60- 100 cm. Vystýlá si travou a peřím," informoval nás ochránce přírody Pavel Šnajdara (39).

Od 21. srpna  do 19. listopadu 2006 bude uzavřen průchod pro turisty přes hráz Labské přehrady pod Špindlerovým Mlýnem. Důvodem je plánovaná oprava hráze, která bude stát 12 milionů korun.
Průjezd po hrázi bude zcela uzavřen v době od 18.9. do konce října i pro vozidla s povolením vjezdu. Rekonstrukce bude pokračovat ještě do poloviny příštího roku, kdy se počítá ještě s jedním temínem uzavření od 1. května do 30 června 2007. Na hrázi dlouhé 147 metrů se bude rekonstruovat odvodnění včetně vyhřívání odvodňovacího žlabu a bude položen nový asfaltový povrch na komunikaci. Proběhne sanace zábradlí, říms a osazení nového osvětlení.  Stavbu realizuje SaM silnice a mosty a.s. Česká Lípa Investor stavby Povodí Labe s.p. Hradec Králové.

V Číně je v současnosti více než 2300 přírodních rezervací a jejich rozloha zaujímá 15 procent suchozemského území Číny.
Zástupce šéfa hlavního Čínského státního úřadu pro ochranu životního prostředí Wu Xiaoqing dnes v městě Cheng Du na zasedání řekl, že do těchto rezervací patří státní přírodní rezervace, turistické atrakce, státní lesoparky, státní geologické parky a další. V těchto důležitých chráněných oblastech je zdravý ekosystém, bohatá rozmanitost životních forem a je to důležitá ochranná clona, která zajišťuje ekologickou bezpečnost státu.
Pokud jde o stav ochrany životního prostředí v Číně, příslušný činitel Čínského hlavního úřadu ochrany životního prostředí uvedl, že ekologické prostředí v některých důležitých čínských regionech je pod učinnou ochranou a zlepšuje se. Ale v důsledku nedostatku zdrojů v ukazateli na hlavu jednoho obyvatele nebylo tendenci zhoršování ekologického prostředí účinně zabráněno.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů