Úterý, 23. dubna 2024

Kostelecký Den pro obnovitelné energie

Kostelecký Den pro obnovitelné energie

Dýchat čistější vzduch? Chceme všichni!

Méně zaplatit na účtech za energie? Chceme všichni!

Více energetické nezávislosti? Chceme všichni!

A co pro to všichni děláme?

Přijďte se podívat 8. září na „Kostelecký Den pro obnovitelné energie“ a pak už určitě budete vědět, co bychom proto mohli udělat a hlavně jak to udělat. Čistější ovzduší není jen o výměně kotle a úspora energie není jen o zateplení domu. Existuje celá řada různých opatření, více i méně účinných, jedno ale mají společné – všechny přispívají k ochraně životního prostředí a zároveň šetří naši peněženku.

V roce 1899 se v našem městě konala  hospodářská výstava, které tehdy dominovalo velké větrné kolo. Využití „neomezených“ a laciných zdrojů uhlí, ropy a plynu na následující století vytlačilo obnovitelné zdroje energie na okraj zájmu. Ale dnes se situace mění rychlostí, která je přímo úměrná tempu zdražování fosilních paliv.

Chtěli bychom na tuto výstavu určitým způsobem navázat a představit regionu současné možnosti v praktickém využívání obnovitelných zdrojů energie, snižování energetické náročnosti provozu běžných občanských i podnikatelských staveb. Všechna zařízení by měla být dle možnosti v trvalém provozu (např. sluneční panely a kolektory, kotle na biomasu, aj.) nebo v občasném provozu (štěpkovačka, vodní mikroturbína aj.) případně alespoň model nebo prezentace na počítači (tepelné čerpadlo, nízkoenergetický dům). Svoji účast přislíbilo několik firem (Verner, Jukov, Rojek,  Bohemia Solar, CZ Elektronika, Miris, Brodwey aj.),  z nichž každá bude zastupovat určitou  oblast využití obnovitelných druhů energií. Ti, co uvažují o stavbě rodinného domu by rozhodně neměli minout expozici modelů nízkoenergetických domů s možností poradenství přítomného odborníka.

Součástí akce bude také několik přednášek ve výstavní síni Městského úřadu.

Program přednášek:

Využití sluneční energie                                                             14:00

Úspory energií v domácnostech                                                          15:00

Nízkoenergetické domy                                                                      16:00

Biomasa a její využití                                                                          17:00

Přednášky budou doplněné individuálním energetickým poradenstvím (v přízemí staré radnice). Cílem bude poskytnout návštěvníkům odborné informace pro využívání obnovitelných zdrojů energie, vytápění a možnosti úspor v rodinných domech a bytech. Zájemce bude moci získat odborné publikace i software pro výpočet energetických úspor.

Nedílnou součástí bude Den otevřených dveří ve firmě VERNER a. s., která umožní zájemcům prohlídku výrobního areálu, kde se vyrábí kotle na biomasu a celá řada dalších výrobků umožňujících využívat domácí a obnovitelný zdroj energie.

Vstup na výstavu, která se bude  konat 8. září od 10:00 – 18:00 hod. v prostoru městské tržnice, účast na přednáškách i možnost individuálního energetického poradenství v budovách Městského úřadu bude zdarma.

Na Vaši účast se těší

Komise životního prostředí, Město Červený Kostelec

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů