Pátek, 19. dubna 2024

Za znečištění vody padla pokuta

Za znečištění vody padla pokuta
Jablonec n. N. - Jablonecká společnost Lucas Autobrzdy dostala pokutu za znečišťování spodních vod toxickým chromem. Nejedná se přitom o první znečištění půdy touto společností. Nyní musí firma vše vrátit do původního stavu.
Pokutu ve výši milion korun udělila společnosti Česká inspekce životního prostředí ČIŽP). Jedná se konkrétně o vypouštění odpadních vod s šestimocným chromem do půdy. Chrom se ale dostal až do spodních vod.
"Za chrom mají pokutu poprvé," sdělil zástupce ředitelky ČIŽP Milan Drbohlav. "Došlo tam k masivnímu průniku. V této mocnosti je chrom karcinogenní pro lidi i zvířata," doplnil. Podle jeho slov je příčina ve špatné údržbě. "Samozřejmě musí vše odstranit, což firma dělá," uvedl Milan Drbohlav.
V minulosti již společnost znečistila spodní vody chlorovanými uhlovodíky a ropnými látkami. Patří k největším znečišťovatelům životního prostředí v kraji.
Biologické účinky chromu jsou závislé na mocenství, ve kterém se do organismu dostává. Zatímco troj mocný chrom je pokládán za převážně prospěšný a je nezbytnou součástí každodenní stravy, šestimocný chrom je karcinogen, který může způsobit rakovinu.
Na lokalitách kontaminovaných šestimocným chromem, který je zpravidla dobře rozpustný, bývá obvyklým způsobem sanace odtěžení nebo odčerpávání podzemní vody.

JAKUB KADEČKA
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů