Pátek, 29. března 2024

Město podpoří ekologizaci

Město podpoří ekologizaci

Dodavatel páry pro velké množství obecních bytů i městských zařízení je teplárna. Nyní se objevil projekt, který výrobu i dodávky zekologizuje.

Dvůr Králové - Na mimořádném zasedání se minulý týden sešlo zastupitelstvo. Mělo jediný bod jednání.

Mimořádné jednání

Tím byla podpora ekologizace centrálních dodávek tepla. Zastupitelstvo nejprve odsouhlasilo zkrácení lhůty k předkládání materiálů. Bez toho by nemohlo jednání začít. Potom už přišel na program vlastní investiční záměr ekologizace soustavy centrálního zásobování teplem.

Zároveň rozhodli, že tento projekt podpoří pouze v případě, že státní dotace na jeho realizaci bude činit sedmdesát procent z celkových nákladů. Zbytek celkových nákladů by měl uhradit strategický partner města.

Teplárna ve Dvoře zásobuje většinu sídlišť ve městě, kromě bytů jsou na dodávkách tepla závislé také nemocnice nebo kulturní zařízení města. Páru využívají také zdejší továrny. Přestože teplárna vznikla v padesátých letech, byla v posledních letech modernizována. Roční výkon činí 115,8 MW.

Začátkem letošní roku státní orgány schválily zvýšení množství dřevo štěpky, kterou lze v kotlích teplárny spalovat. Dosud bylo možné tento typ paliva přidávat v menším množství, nyní by mohla dřevěná drť tvořit většinu. Tím se výrazně zlepšila ekologická i ekonomická kvalita zařízení. Na tento způsob topení lze také získat státní dotace.

Ekologie dostává zelenou

Ekologický přístup k výrobě elektřiny má v našem regionu zelenou. V letošním roce byla dokončena rekonstrukce vodní elektrárny na přehradě Království.

Některé obce na Královédvorsku dostaly nabídku na vybudování větrných elektráren. Tyto způsoby patří mezi téměř čistý způsob výroby energie.

BEDŘICH MACHEK
Zdroj: Krkonošské noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů