Pátek, 19. dubna 2024

Spalovna v Lysé chce pálit munici

Spalovna v Lysé chce pálit munici

LYSÁ NAD LABEM - Spalovna nebezpečného odpadu v Lysé nad Labem chce nově spalovat také zbytky munice a střelného prachu.

Až dosud její zařízení likvidovalo nemocniční a jiné odpady. Kvůli chystanému záměru by muselo město změnit územní plán. Radnice chce však nejdříve znát názory občanů, a svolala proto na dnešek veřejné shromáždění do městského kina.

Dlouholetý odpůrce spalovny Jindřich Petrlík ze sdružení Arnika se změnou v režimu spalovny rozhodně nesouhlasí. Připomíná, že společnost BDW Line, která zařízení v Lysé provozuje, ho dosud nevybavila ani nutným skladem nebezpečných odpadů. Měla také problémy se zaplacením poplatku za posouzení vlivu na životní prostředí příslušnému ministerstvu. Svěřit jí do ruku spalování střelného prachu je podle Petrlíkova soudu velice riskantní. Jak však dodává, záleží na obyvatelích Lysé a jejich zastupitelích, zda chtějí takové riziko podstoupit .

Ve veřejném mínění převládají obavy, protože s firmou, která spalovnu provozuje, nejsou dobré zkušenosti. Nedodržuje prý, co slíbí. Máme z připravované změny strach. Myslím, že je to příliš velký hazard se zdravím lidí a životním prostředím v městě, nechal se slyšet místní občan František Staněk. Na shromáždění organizované radnicí samozřejmě půjde.

Společnost BDW Line již radnici požádala o změnu územního plánu. Spalování zbytků munice je totiž mimo rámec povolené komodity. Radní i zastupitelé již před prázdninami podle tajemníka Miloše Dvořáka toto téma projednávali, ale rozhodli se nejdříve zjistit názory občanů. Na chystané shromáždění by měli zástupci spalovny přivést i pyrotechnika, aby mohl kvalifikovaně zodpovědět dotazy. Dokud spalovna souhlas města nezíská, nemůže zbytky munice a střelného prachu pálit.

Zdroj:Haló noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů