Pátek, 19. dubna 2024

Čeští spotřebitelé kupují stále více biopotravin

Čeští spotřebitelé kupují stále více biopotravin
Zatím je však vyhledává úzká skupina lidí

Vlastní zpráva

O biopotraviny je mezi českými spotřebiteli stále větší zájem. Loni si koupili potraviny bez jakýchkoliv chemických postřiků a přídatných látek v hodnotě 350 miliónu korun, což je proti roku 2004 zhruba o třetinu více.
Sdělili to zástupci Svazu ekologických zemědělců. Asi 40 procent zákazníků přitom upřednostňuje produkty vyrobené v České republice.

Biovýrobky kupují hlavně ženy

Lidé nakupují hlavně čerstvé biomléko, maso i pečivo. V některých produktech, například ve vejcích, čeští ekozemědělci nestačí pokrýt poptávku. Naopak zhruba 75 procent obilnin vyvážejí.
Biopotraviny jsou vyprodukovány bez pesticidů a umělých hnojiv. Při zpracování se nesmějí používat aditiva, tzv. éčka, chemická barviva nebo dochucovadla. Cílem je během zpracování zachovat surovinu co nejvíce v přírodní, tedy zdravé podobě.
Výrobky s označením BIO si podle výzkumu nejčastěji kupují ženy, kterým je mezi 25 až 44 lety, mají vysokoškolské vzdělání, střední či vyšší příjem. Největší počet zákazníků je z Prahy.

Jen tři procenta zákazníků

Zatím však biovýrobky pravidelně vyhledává velmi úzká skupina spotřebitelů -pouhá tři procenta zákazníků. Čtvrtina populace je sice zná, ale sáhne po nich do regálu obchodů jen občas, téměř polovina je vůbec nekupuje. V Česku se na konci loňského roku ekologicky hospodařilo na 6 procentech zemědělské půdy. "Alespoň na této ploše je tak zajištěna péče o krajinu a ekologické zemědělství nevede k takové nadprodukci jako to klasické. S tímto problémem se nyní EU potýká," řekl ministr zemědělství Ivan Mládek.

***

Obrat na trhu biopotravin
v mil. Kč
rok milióny Kč
2002 150
2003 180
2004 270
2005 350
Zdroj: agentura Green marketing
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů