Pátek, 29. března 2024

Šéf rezortu je pro ekology neznámou

Šéf rezortu je pro ekology neznámou
Praha - Vystudoval ekonomii a energetiku. Tedy obory, při jejichž vyslovení dostává řada ochránců přírody kopřivku. Přesto byl Petr Jan Kalaš včera jmenován novým ministrem životního prostředí. Úřad mu premiér Topolánek oficiálně předá dnes.
Pro ekology zůstává nový ministr velkou neznámou - posledních téměř čtyřicet let žil v zahraničí. Přesto si od něj slibují, že dovede Česko k ambicióznějšímu plánu snižování emisí skleníkových plynů, než na jaký se země dosud připravovala. V minulých letech totiž Kalaš pracoval jako koordinátor Světové banky a vedl program zavádění pravidel Kjótského protokolu a snižování emisí skleníkových plynů.
"Asi nejdůležitějším ekologickým rozhodnutím, které tato vláda udělá, bude národní plán pro druhé kolo obchodování s emisemi. Jinými slovy rozhodne, jaké emise povolí průmyslovým podnikům do roku 2012," uvedl programový ředitel Hnutí Duha Vojtěch Kotecký.
Podle ochránců prostředí se bude muset Kalaš, který v roce 1968 emigroval do Švýcarska, určitě seznámit s řadou místních ekologických problémů. Neznalost českého prostředí však pro něj může být i výhodou. "V Čechách máme obecně sklony dívat se na naše problémy z pohledu toho lavóru, ve kterém tu žijeme. To je v oblasti životního prostředí velmi omezující. Zkušenosti pana Kalaše z mezinárodních institucí mohou být určitě přínosem," zmínil předseda hnutí Arnika Jindřich Petrlík.
Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů