Pátek, 29. března 2024

Evropu ovládl přírodní druh Viagry

Evropu ovládl přírodní druh Viagry

Po plodech kustovnice čínské šílí celá Británie. Bobule lilkovité rostliny, součásti tradiční čínské medicíny, totiž údajně chrání tělo před rakovinou, zpomalují stárnutí a navíc zlepšují sexuální život a erekci. Například ve Skotsku mizí kustovnice z pultů jen pár okamžiků poté, co se na nich objeví. Jako součást fitness stravy ji prý užívá i Madonna.

LONDÝN - Zázračné plody rostou na keři zvaném kustovnice čínská. U nás kolem cest, na náspech a rumištích roste planě kustovnice cizí, její blízká příbuzná, jež vykazuje podobný léčebný efekt. Jenže himalájský druh obsahuje více účinných látek, proto se preparáty připravují z ní. V USA džusy a jiné výrobky z kustovnice čínské slaví úspěch několik let. Drobné červené bobule podobné papričkám obsahují 500krát více vitaminu C než pomeranče. Chutí se podobají višni či brusince a mají v sobě 5krát více železa než krvavý steak.

Jenže plody jsou bohaté především na antioxidanty zpomalující stárnutí kůže, kornatění tepen a poškození srdce a cév a chránící tělo před vznikem rakoviny nejrůznějších typů. "Bobule kustovnice jsou jedním z výživně nejhodnotnějších potravin na našem trhu. Každý to na sobě ihned pozná," tvrdí skotský dermatolog Howard Murad.

Plody kustovnice znají i himalájští léčitelé

Denní doporučená dávka je 20 g sušených bobulí. Nápadu distribuovat výrobky z kustovnice se v Británii ihned chytilo Tesco, které zaplavilo místní trh produkty z bobulí. Ty zastínily dokonce oblíbené výrobky z mrkve, a není divu, bobule obsahují mnohonásobně více betakarotenu.

V Číně se plody kustovnice užívají již tisíciletí. Místní léčitelé s nimi předcházejí vážným srdečním chorobám, rakovině, ale doporučují je také mužům a ženám, jimž ochabuje libido a snižuje se sexuální výkonnost. Podle himalájských léčitelů v mnohém předčí dokonce Viagru.

Zdroj: Novinky.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů