Pátek, 19. dubna 2024

Policie zatkla 17 lidí za podvody s palivy

Policie zatkla 17 lidí za podvody s palivy
Sedmnáct lidí, podezíraných z daňového úniku při dovozu pohonných hmot z Německa, pozatýkali včera policisté na celém území republiky. Většina ze zadržených je podle dostupných informací přímo či nepřímo napojena na litvínovskou společnost Setadiesel, mezi nimi i generální ředitel a spoluvlastník firmy Ladislav Mandík.
Zátah se uskutečnil díky spolupráci s českými a německými celníky. Podle lidí z oboru to může být v případě prokázání viny jen další doklad toho, jak u nás v poslední době kvete nelegální a vysoce výnosný byznys s dovozem a prodejem nezdaněných paliv.
Podle informací HN počet sedmnácti zadržených ještě nemusí být konečný a jejich obvinění zřejmě souvisí s neplacením spotřební daně a škodou za několik set miliónů korun. "Zatím mohu jen potvrdit, že zátah souvisí s krácením daně a jiných poplatků," vyjádřila se bez dalších podrobností mluvčí finanční policie Naďa Očenášková.
Firma Setadiesel, původně Seta, vznikla v roce 1992 jako velkoobchodní a prodejní firma, zaměřená především na pohonné hmoty. Patří k významným tuzemským obchodníkům s motorovými palivy. Před lety většinu ze svých 17 pump prodala rakouské OMV a dodnes se zaměřuje především na velkoobchod. V minulých letech byla také významným dodavatelem bionafty pro přední pumpařské sítě v republice. Vzhledem ke svému významu je i členem České asociace petrolejářského průmyslu a obchodu (ČAPPO), sdružující největší tuzemské petrochemické firmy. Seta se dostala do povědomí veřejnosti také v souvislosti s úplatkářskou - a nikdy neprokázanou - aférou kolem privatizace Unipetrolu. Polský lobbista Jacek Spyra se měl údajně pokusit dostat Setu do hry o prodej státního podílu v Unipetrolu. Šéf Setadiesel Mandík ale podle ČTK při vyšetřování před rokem jakékoliv kontakty se Spyrou popřel.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů