Sobota, 20. dubna 2024

Skládka vydrží ještě léta!

Skládka vydrží ještě léta!

Obavy Karlovaráků z toho, že by se blížil konec provozu velké skládky v Činově jsou zbytečné. Pokračovat může minimálně do roku 2010.

Činov - Ještě rok bude využívat podle uzavřené smlouvy karlovarská radnice skládku v Činově na ukládání směsného komunálního odpadu. Jestliže město uzavře napřesrok smlouvu s provozovatelem skládky, soukromou firmou ZITAS, bude se odpad z krajského města moci odvážet ještě další tři roky - minimálně do roku 2010. Ročně magistrát vynaloží na hospodaření s odpadem kolem dvaceti šesti milionů korun.

Ačkoli se v Karlových Varech mluvilo o tom, že skládka v Činově už brzy přesáhne svou kapacitu, ukázalo se, že to není pravda. "Pracovníci radnice byli pozváni na prohlídku lokality. Kapacita je dostatečná, minimálně do zmíněného data, do roku 2010," potvrzuje mluvčí karlovarského magistrátu Jakub Kaválek.

Jak uvedl, systém odvozu odpadu do největší skládkové lokality v regionu není jednoduchý a má svá přesná pravidla a systém. Město jako takové vozí do Činova z drtivé většiny odpad z velkoobjemových kontejnerů. Firmy, které má radnice najaté na svoz komunálního odpadu z klasických odpadových nádob, jej sice také vozí do Činova, ale využívají i skládku v Chodově. "Je to na nich. Záleží na vzdálenosti, odkud odpad vezou. Když je ze Staré Role, bližší je Chodov," říká mluvčí Kaválek.

"Mezi lidmi se povídalo, že má teď někdy skládka v Činově skončit a na okraji Karlových Varů se má vybudovat velká spalovna. To by nebylo dobré řešení," mluví o obavách obyvatel Bohatic Pavel Hruška.

O podrobnější informace ohledně kapacity skládky v Činově jsme chtěli hovořit se zástupcem firmy ZITAS Zdeňkem Havlem, nepodařilo se nám však s ním spojit.

ODPAD STOJÍ HODNĚ

Celkové náklady města za svoz komunálního odpadu činí ročně 26 milionů korun. Do této částky se však počítají i peníze, které Karlovy Vary platí smluvním firmám, jež mají na starost úklid města a svoz běžného komunálního odpadu je jen částí jejich povinností.

Zdroj: Karlovarské noviny

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů