Pátek, 19. dubna 2024

V znečistených vodách rieky Potomac menia ryby pohlavie

V znečistených vodách rieky Potomac menia ryby pohlavie

Washington 7. septembra (TASR) - Samce rýb v znečistených vodách americkej rieky Potomac, pretekajúcej cez Washington, sa menia na hermafrodity a ich telá obsahujú ikry.

Píše o tom francúzsky denník Le Monde s odvolaním sa na štúdiu americkej Federálnej agentúry pre geologický prieskum (USGS), iniciovanej v roku 2004 v snahe zistiť príčiny úmrtia rýb v rieke Potomac.

"Neočakávali sme takéto závery. Pomocou mikroskopu sme zistili, že ryby obsahovali ikry. Tie však nemusia byť priamou príčinou ich úmrtia," hovorí Vicky Blazerová, odborníčka na choroby rýb, ktorá viedla výskum pre agentúru.

Rieku Potomac používajú obyvatelia regiónu ako zdroj pitnej vody, zdôrazňuje denník Washington Post, ktorý ako prvý objav zverejnil. Na rozličných miestach rieky proti prúdu počet postihnutých rýb dosahuje 30-100 percent.

Výskum ukázal, že určitý typ znečistenia má na ryby rovnaký vplyv ako hormóny. "Ide o látky, ktoré sa správajú ako estrogény. Pochádzajú z farmaceutických a kozmetických výrobkov, ajko aj z pesticídov a herbicídov," vysvetlila bádateľka.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů