Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Splavnost Labe a prodloužení labské vodní cesty se dostalo do popředí koncem července při mezinárodním jednání zástupců Ministerstrva Dopravy ČR a Spolkového ministerstva dopravy, výstavby a bydlení SRN.
Zajištění splavnosti Labe a prodloužení labské vodní cesty dále do vnitrozemí  vyplývá z  " Společného prohlášení o spolupráci a dopravních cílech a opatřeních na labské vodní cestě ", které podepsalo 31.července 2006 Ministerstvo dopravy ČR a Spolkové ministerstvo dopravy, výstavby a bydlení SRN. Do roku 2010 bude na německém úseku Labe mezi Geesthachtem, Drážďany a Sch"onou zajištěna plavební hloubka minimálně 1,5 m. To by v budoucnosti mělo zajistit splavnost Labe od Děčína až k přístavu Hamburk. Snahou bude prodloužit splavnost až do průmyslového centra východních Čech - Pardubic

Mykologové si pochvalují houbové žně, které nejsou skoupé na rarity. Každý jistě ocení, že se v lesích po čase objevily: ryzec citrónový, slizečka chlupatá, hřib rubínový, korálovec jedlový a kotrč němcový.

Neznámý ekolog protestoval na Dni horníků v Ostravě proti zvažovaným aktivitám společnosti OKD v Beskydech. Nad hlavami návštěvníků létalo letadlo s nápisem "OKD, ruce pryč od Beskyd!!!". Informoval o tom Stanislav Uruba, předseda sdružení Naše Beskydy, které se obává možného obnovení hornické činnosti na Dole Frenštát. Zástupci sdružení Naše Beskydy počátkem září protestovali také před Českým báňským úřadem, kde požadovali zrušení správního řízení o průzkumné ražbě na Dole Frenštát. Ražba má prozkoumat přesný rozsah zásob uhlí a plynu. Společnost OKD již několikrát opakovala, že v místě nechce těžit uhlí. Obyvatelé beskydských obcí však společnosti nevěří a obávají se toho, že nakonec začne těžit uhlí, a zničí tím beskydskou přírodu.

Správa Chráněné krajinné oblasti Broumovsko (CHKO) dala podnět příslušným orgánům státní správy myslivosti, aby byly sníženy stavy muflonů. Ti se totiž v pohraničních lesích přemnožili a devastují lesní porosty. "Zvěř mufloní a jelení dokáže vážně poškodit les zejména, když loupe a ohryzává kůru stromů. Nejvíce ohrožené jsou mladé smrky, borovice a jedle ve stáří 10 až 40 roků," řekl nám Petr Kuna ze správy krajinné oblasti.

Co zítra projedná vláda
Návrh poslanců Václava Exnera, Miroslava Opálky a Marty Bayerové na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 406/2000 Sb., o hospodaření energií, ve znění pozdějších předpisů (sněmovní tisk č. 20)
č.j. 1318/06 - předběžně rozesláno dne: 23.08.2006
Předkládá: ministr spravdlnosti a předseda Legislativní rady vlády

Čínský úředník vlády včera v Pekingu uvedl, že Čína se snaží změnit způsob zvyšování výsledků místního hospodářství, aby zlepšila stav životního prostředí a čerpání zdrojů při rozvoji čínského státního hospodářství.
Zástupce vedoucí čínského státního výboru pro rozvoj a reformu na Summitu čínských podniků roku 2006 uvedl, že Čína podnikne opatření v oblastech financí, daní, investic a cen, aby podpořila šetření energií.
Čínská vláda plánuje, že se do roku 2010 spotřeba energie hrubého domácího produktu sníží o 20 procent. V dalších 5 letech se emise hlavních znečišťujících látek sníží o 10 procent.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů