Pátek, 19. dubna 2024

Agritainment verze CZ

V Čechách se agritainment provozuje zatím v podobě ekoagroturistiky.
Agritainment verze CZ
Potenciál je zde ale podle Kateřiny Gryndlerové, výkonné ředitelky Evropského centra pro ekoagroturistiku ECEAT CZ, velmi slibný.

Jak se u nás podniká v agritainmentu ?

V České republice je podnikání v oblasti venkovského cestovního ruchu poměrně rozšířené a každým rokem přibývá mnoho nových zájemců. Venkovský cestovní ruch, venkovská turistika, je široký pojem a zahrnuje kromě ubytování na farmách i klasické ubytování na vesnici bez zemědělské produkce.

V čem je tento způsob trávení volného času specifický?

Styl dovolené šetrným způsobem přispívá k rozvoji českého venkova a iniciuje vznik nových pracovních míst. Jedná se o individuální turistiku, nikoliv masovou. Většina hostů také preferuje zdravý životní styl a snaží se chránit životní prostředí. I samotní ubytovatelé podporují ochranu přírody minimálně tříděním odpadů a šetřením energie a vody.

A co rentabilita tohoto podnikání? Můžete uvést v tomto směru úspěšné farmy?

Podnikání samozřejmě jednotlivým poskytovatelům přináší jisté uspokojení, které je motivuje v jejich další činnosti. Nejedná se pouze o finanční kompenzaci, ale například i o získávání zkušeností, nových přátel, rozšiřování obzorů apod. Protože jde většinou o sezonní záležitost, jedná se spíše o dodatečný příjem k již existujícímu hlavnímu příjmu. Tím může být zemědělská či jiná činnost, např. zaměstnání nebo podnikání v jiném oboru.

Úspěšných farem a podniků lze v České republice najít stovky. Nezáleží ale pouze na vybavení ubytování, ale také zejména na přístupu ubytovatele k hostům, jeho schopnosti vytvořit příjemné prostředí a komunikativnosti.

Projevují se u nás nějaké trendy v ekoagroturistice?

Současný trend se zaměřuje na podporu udržitelného rozvoje, ekologii, zdravý životní styl, ekologické zemědělství i produkci biopotravin. Rozvíjí se koncepce "Zelených prázdnin", která nabízí ubytování v zařízeních splňujících ekologické standardy, což je příspěvek ubytovatele k ochraně životního prostředí (omezování spotřeby vody a energie, využívání obnovitelných zdrojů, třídění odpadů). Těmito zařízeními nemusí být pouze zemědělské podniky, ale všechny typy ubytování splňující tato kritéria.

Co zákazníci preferují?

Rodiny s dětmi preferují ubytování na farmách, kde se děti seznamují s domácími i hospodářskými zvířaty, životem na farmě a na vesnici. Ve většině případů nabízí ubytovatel i vlastní produkty - mléčné výrobky, ovoce a zeleninu. Toto ubytování zaručuje klid, milý přístup ubytovatele a v neposlední řadě i čistou přírodu. Zaznamenáváme velký zájem zejména z Nizozemí, Belgie, Německa, ale i ze zámoří.


Kde žijí cílové skupiny

Podobně jako každé volnočasové zařízení musí si i ekofarma zjistit svůj trh, množství potenciálních zákazníků, tj. spádovou oblast. Ta má zpravidla nepravidelný tvar a charakterizují ji aspekty jako doba, jakou návštěvník stráví v zařízení, kolik utratí za hodinu, čas dojezdu, konkurence (přímá a nepřímá), přirozené a psychologické bariéry. Klíčovými tržními indikátory jsou pak: kolik v lokalitě žije rodin s dětmi, počet dětí ve věku, kdy si hrají, porodnost, průměrný příjem rodiny, rozdělení rodinného rozpočtu, tržní rozdělení rodinných příjmů, úroveň edutainmentu, počet žen v domácnosti s předškoláky, socioekonomická/lifestylová analýza rodin s dětmi, rozdělení cílového trhu podle doby dojezdnosti.


Agrofarmy

Návštěníci Agroekofarmy Kadeřávek ve Věcově ve Ždárských vrších si mohou vyzkoušet jízdu na traktoru, pozorovat zahánění ovcí, účastnit se kurzů zpracování ovčí vlny, ochutnat jehněčí speciality a domácí koláče. Zákazníci si mohou zakoupit i produkty ekologické farmy jako místní med a medovinu, marcipán a další. Alergici jistě ocení deky a polštáře z ovčí vlny.

Na rodinné Farmě Trnka v Řepicích u Znojma se návštěvníci mohou účastnit veškerých polních prací, podzimní orby, sklizně obilí či balíkování slámy, dojení krav a výroby jogurtů, ale také se mohou zapsat do kurzů jízdy na koni . Oblíbené jsou sezonní akce jako vinobraní, přehlídka dravých ptáků, oslava dne matek, vítání jara, které zahrnuje možnost naučit se uplést pomlázku či malovat vajíčka.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů