Čtvrtek, 25. dubna 2024

Malé, ale hezké aneb Brandlands po česku

V Čechách mnoho skutečných brandlands nenajdete a pokud ano, tak jsou menší, ale o to intimnější a milejší.
Malé, ale hezké aneb Brandlands po česku
Jednou z mála firem, která se rozhodla nabídnout rodinám zábavu pod firemním logem a otevřela své podnikové brány široké veřejnosti, je Botanicus. Česká firma dokázala vybudovat zcela nezaměnitelnou značku a výrobky a v podobném duchu nabízí také rodinné zážitky. O celém konceptu vypráví jednatelka Dana Hradecká.

Proč se Botanicus rozhodl zbudovat tematický park?

Hlavním cílem historické vesnice umění a řemesel je vytvoření atmosféry pro ukázky tradičních starých řemesel, která byla nedílnou součástí života našich předků a v dnešní době se na ně kvůli modernizaci zapomíná. Vytvořením bylinných zahrad se snažíme návštěvníkům ukázat obhospodařování ekologických zahrad bez použití chemických prostředků a umělých hnojiv. Zahrady jsou tvořeny různými typy okrasných a produkčních zahrad, které se mezi sebou vzájemně prolínají. V současné době vzniká projekt arboreta, jehož základem byl dar v podobě stromů věnovaných významnými světovými osobnostmi Nadaci Vize 97 Dagmar a Václava Havlových. Cílem je vytvořit sbírky stromů zosobňujících své dárce .

Jak vznikal design parku?

Největší inspirací při designu celého historického centra byla kniha De Re Metallica a dochované dřevorytiny z období kolem roku 1500. Na základě jednoduchých náčrtů, osobních představ a designu pana Dr. Malcolma Stuarta, britského "otce moderní fytoterapie", byla vesnice postavena (převážně z použitého materiálu, tj. starého dřeva a kamenů).

Jaké atrakce jsou pro návštěvníky připraveny?

Návštěvníci mohou navštívit dílnu hrnčíře, svíčkaře, provazníka, mýdlaře, dráteníka, řezbáře, kováře a mnoha dalších. Mají možnost vyrobit si vlastní výrobky - mezi nejoblíbenější patří výroba rostlinného mýdla a medových svíček.

Kdo jsou návštěvníci parku?

Patří mezi ně pravidelné školní zájezdy a rodiny s dětmi.

Jaký je na podobný druh zábavy ohlas u české veřejnosti? Splnil park vaše očekávání?

Na vesnici a zahrady máme převážně pozitivní ohlasy a splňují náš záměr.

Jaká je návštěvnost?

V sezoně cca 50 tisíc návštěvníků.

Zaplatí se provoz nebo je nutné park dotovat?

Vesnice a zahrady jsou v sezoně soběstačné.

Nabízíte návštěvníkům nějaké občerstvení?

V době slavností je zde otevřena velká hodovní síň, kde se podávají různé středověké pokrmy a nápoje, např. kuře na bylinkách, masové koule s oříšky, vinné masové placičky, pečené brambory s bylinkovým máslem, koláče atd. V době mimo speciální akce zde návštěvníci mohou ochutnat keltskou palačinku z pohankové mouky s marmeládou a tvarohem, slané a sladké pečivo či kuřecí stehno na bylinkách s chlebem.

AUTOR: Gabriela Vlasaná


Firma Botanicus

Firma Botanicus vznikla 24. dubna 1992 jako rodinný podnik se záměrem vyrábět vysoce kvalitní ekologické výrobky. Společnost inspirovaná znalostmi a zkušenostmi britského "otce moderní fytoterapie" Dr. Malcolma Stuarta PhD. i nadále zůstává českou firmou.

Základním konceptem firmy Botanicus bylo od počátku spojení tří základních principů v rámci jedné firmy - ekologického pěstování, výroby a zpracování a prodeje. V ekologických zahradách, které mají nejen charakter produkčních ploch, ale také funkci vzdělávací a odpočinkovou, se pěstují přírodní suroviny. Tyto se následně ještě čerstvé zpracovávají do ekoextraktů, výluhů a olejů, jež jsou důležitou výchozí surovinou pro kosmetické výrobky a potraviny. Výrobky se prodávají výhradně v obchodech Botanicus, a to nejen v Čechách, ale i v zahraničí. Vlastní značkové obchody zaručí i odpovídající informace o výrobcích. Botanicus se podílí na rozvoji vesnice Ostrá u Lysé nad Labem, kde má sídlo.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů