Pátek, 19. dubna 2024

V Praze 1 budou první kontejnery na tříděný odpad v podzemí

V Praze 1 budou první kontejnery na tříděný odpad v podzemí

Praha -- Na Petrském náměstí v Praze 1 budou poprvé v metropoli kontejnery na tříděný odpad v podzemí. Vidět budou pouze násypky, do nich budou lidé odpadky vkládat. Náklady na výstavbu podzemního stání na kontejnery budou 560 000 korun, řekl dnes novinářům starosta Vladimír Vihan.

"V tuto chvíli se Petrské náměstí opravuje a je jedinečná možnost umístit podzemní kontejnery v rámci stavby tak, aby se náměstí nemuselo v budoucnu opět rozkopávat," řekl starosta. Radní si od umístění kontejnerů do podzemí slibují také to, že kolem nich nebude nepořádek. Práce by měly být hotovy do konce roku.

V Praze 1 je nyní 35 míst, kde jsou kontejnery na tříděný odpad. Na řadě míst není možné je pod zem umístit, protože tam vedou inženýrské sítě, uvedl Vihan.

Radnice se však bude snažit o to, aby podzemní kontejnery přibývaly. Další stanoviště by měla být podle starosty vybudována v souvislosti s výstavbou kolektorů, tedy tunelů pro inženýrské sítě. Jedno bude před školou ve Vodičkově ulice. Na rohu Štěpánské ulice a ulice V Jámě by měly být velké podzemní odpadkové koše. Možnosti umístit kontejnery pod zem se budou prověřovat také při chystaných opravách povrchů ulic, dodal Vihan.

Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů