Pátek, 29. března 2024

Pitr: Prodej Setuzy je "u ledu"

Pitr: Prodej Setuzy je "u ledu"
Už v pátek má podnikatel a miliardář Tomáš Pitr nastoupit pětiletý trest za daňový podvod. Jeho "životní byznys" se přitom zadrhl.
Plánoval prodat svoji klíčovou firmu Setuza finanční skupině PPF Petra Kellnera. A právě tento obchod, přinejmenším za stamilióny korun, je podle něj nyní "u ledu".
Nejde o to, že by nemohl své potravinářské firmy ovládat i za mřížemi. "Jenže zájem PPF výrazně ochabl. Není vůbec jisté, že se Setuza prodá, a jestli zrovna PPF," připouští nyní Pitr. Řídit celou transakci z vězení by podle něj nebyl problém. "Mohou za mnou právníci. I když s rozsudkem nesouhlasím, jsem s nástupem do vězení smířen a obavy nemám."
PPF se nechce k věci vyjádřit. Podle informací HN transakci zatím investoři definitivně nezavrhli, ale "není na pořadu dne".
PPF přitom už od Pitra získala opci na koupi akcií firmy Český olej, který Setuzu vlastní. Další podmínkou však bylo, že se PPF podaří koupit i čtyřmiliardový dluh, který má Setuza u státu. PPF sice vyhrála tendr na prodej pohledávky, výběrové řízení však vláda Jiřího Paroubka zrušila. "Musím teprve věc analyzovat," odpovídá zatím i nová ministryně zemědělství Milena Vicenová. Její úřad může prodej dluhu navrhnout.
Kolem Pitra je i přes pozastavený prodej Setuzy rušno. Jen v uplynulém týdnu se rozvířily tři kauzy, s nimiž je spojován.
Polská prokuratura podle MF Dnes po měsících vyčkávání vyšle své lidi do Česka, aby vyslechli bývalé vrcholné politiky v čele se Stanislavem Grossem. Chce jejich svědectví v případu údajné korupce při privatizaci Unipetrolu, který koupil polský PKN Orlen. Pitr je považován za člověka, jenž aféru rozpoutal. O korupci totiž mluvil jeho lobbista Jacek Spyra, zaměstnanec firmy Seta Invest.
Se spřízněnou firmou Setadiesel, s níž spolupracovala i Setuza, souvisí další případ. Minulé úterý policie zatkla vedení firmy a obvinila jeho členy z krácení daní.
A před týdnem padlo Pitrovo jméno při projednávání kauzy soudce Jiřího Berky, podezřelého ze zmanipulování konkursů a škod za 290 miliónů korun. Podle svědka Daniela Thonata si Pitr "objednal" konkurs na Union banku.
Pitr odmítá veškerá nařčení nebo spojení s podezřelými podnikateli: "Tvrzení pana Thonata, jež teď zaznělo u soudu, je staré už asi dva roky a není ničím podložené."
S firmou Setadiesel prý už dlouho nic společného nemá. "Před několika lety přes ni Setuza prodávala bionaftu. A po dohodě se Setadieslem jsme využili jen jejího jména pro vytvoření firmy Seta Invest. Tuto společnost jsme pak použili, když jsme se s ní ucházeli o privatizaci Chemopetrolu. Nic víc o Setadieselu nevím," tvrdí podnikatel.
Sám má teď jít za mříže kvůli provinění starému už jedenáct let. Odsouzen byl však až loni.
Tehdejší premiér Jiří Paroubek označil Pitra za "nepřítele" státu, hlavně kvůli rozpoutání aféry s Unipetrolem. Pitr dostal původně osm a půl roku, odvolací soud trest nakonec zmírnil na pět let.
Pitr stále trvá na své nevině. "Žádám Městský soud v Praze o obnovení procesu. Stání je naplánováno na 22. září. Pak chystám podání k Nejvyššímu soudu," říká pětatřicetiletý podnikatel, čerstvý otec syna Vojtěcha.
Zatím však čeká, zda mu soud povolí aspoň změnu místa vězení. Místo Hradce Králové by rád zůstal v Praze.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů