Čtvrtek, 25. dubna 2024

Australané se mstí rejnokům za smrt lovce krokodýlů

Australané se mstí rejnokům za smrt lovce krokodýlů
V Austrálii jsou v posledních dnech nacházeni zabití a zmrzačení rejnoci poté, co jeden z těchto živočichů připravil minulý týden o život populárního dobrodruha Steva Irwina. Informovala o tom včera agentura AP s odvoláním na místní představitele.
Podle zmíněných zdrojů na dvou plážích ve státě Queensland byla v posledních dnech nalezena asi desítka zabitých rejnoků včetně dvou, kteří měli uříznutý ocas.
"Může jít o jistý druh odplaty za Irwinovu smrt nebo o zvýšený strach z těchto živočichů," uvedl Michael Hornby, výkonný ředitel Irwinovy ekologické organizace Wildlife Warriors. "Zklamalo a znechutilo nás, že lidé mohou takto ublížit zvířeti," dodal.
Čtyřiačtyřicetiletý hlavní protagonista seriálu Lovec krokodýlů zahynul minulé pondělí u australského Velkého bariérového útesu během natáčení televizní show ze světa zvířat, když mu probodl srdce rejnok z čeledi trnuchovitých. Smrt vystudovaného přírodovědce a ekologa, který proslul kousky se zvířaty na samotné hranici bezpečnosti, vyvolala především v Austrálii vlnu smutku.
Rejnoci jsou plaché, nenápadné paryby, které pátrají po potravě na mořském dně nebo se tam schovávají do písku. Pokud ale člověk na rejnoka šlápne či ho jinak vyděsí, ryba vystřelí z ocasu trn s jedovou žlázou, jejíž výměšky mohou usmrtit malé živočichy a lidem způsobit palčivou bolest.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů