Pátek, 19. dubna 2024

Kampaň na podporu třídění odpadů začíná

Kampaň na podporu třídění odpadů začíná
Změna chování lidí by mohla Vysočině ušetřit značný objem peněz ve veřejných rozpočtech

Po Vysočině se rozbíhá druhý ročník celokrajské kampaně na podporu třídění odpadů.
Její pozitivní výsledek, tj. zásadní změna chování obyvatel, by ušetřil nemalé peníze z veřejných rozpočtů. Podle hejtmanova náměstka Pavla Hájka (ODS) by se totiž zpomalilo zaplňování skládek směsného komunálního odpadu a kraj by mohl začít využívat brněnskou spalovnu (které se bude muset platit cca 600 korun za tunu) až na konci stávajícího desetiletí.
Má to smysl: třiďte odpad! je název letošního ročníku kampaně, který se i v regionálním měřítku shoduje s celostátní kampaní společnosti EKOKOM. Do jejích aktivit se zapojilo ze 704 obcí kraje asi 615. „Název přesně vystihuje cíl letošní kampaně. Řada lidí, kteří odpad třídí, totiž stále pochybuje o smyslu své snahy. Velmi konkrétními příklady chceme dále oslovit i lidi, kteří odpad ještě netřídí,“ upozornil Milan Tomík, ekologický konzultant realizátora regionální soutěže.
Vysočinská kampaň se dělí na dva základní proudy: chce působit jednak na obyvatele samotné, ale také na zastupitele obcí, kteří přímo chystají podmínky k separaci odpadu.
Působit na občany budou billboardy v sedmi největších městech kraje. Letos se kampaň soustředí více i na Jihlavu, kde se k bohulibým cílům využijí i dva autobusy městské hromadné dopravy.
Do 46 tisíc domácností (letos v Jihlavě, Havlíčkově Brodě, Světlé nad Sázavou, Pelhřimově, Náměšti nad Oslavou a v obcích Třebíčska) přijdou tzv. startovací balíčky, jejichž součástí jsou kromě informačních letáků i tašky na tříděný odpad v barvách separačních kontejnerů a samolepky pro soutěž s atraktivními cenami, která se vloni setkala s velkým úspěchem na Třebíčsku.
„Pro obce jsme připravili soutěž s názvem My třídíme nejlépe. Stojí na principu zapojení obcí v systému EKOKOM, do kterého se čtvrtletně nahlašuje statistika o množství tříděného odpadu. My ji vyhodnotíme a vyjde nám, kdo třídí nejlépe. Po loňském ročníku si v soutěži, kterou jsme rozčlenili podle velikostí obcí do čtyř kategorií, nejlépe vedou Žďár nad Sázavou, Velká Bíteš, Krucemburk a Vysoká Lhota,“ shrnul Milan Tomík. Jak dodal, i tato soutěž se setkala v minulém ročníku s velkým úspěchem. „Starostové na to živě reagují a sledují výsledky svých soupeřů. Nejvíce to pak vře mezi tradičními rivaly, jakými jsou zejména větší města - namátkou Humpolec -Pelhřimov či Bystřice nad Pernštejnem kontra Nové Město na Moravě,“ doplnil.
Kolorit celokrajské soutěže doplní ještě poslední díl roadshow Barevné dny, která se soutěžemi pro děti i dospělé navštíví 21. září Jihlavu. Již hostovala v Počátkách, Bystřici nad Pernštejnem, Telči a Žďáru.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů